DAČIĆ UPOZORAVA: Odnosi u regionu ne idu u pravcu pomirenja
Foto: Dado Đilas

Srbija zabrinuta

DAČIĆ UPOZORAVA: Odnosi u regionu ne idu u pravcu pomirenja

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je "regionalni aspekt jedan od glavnih pravaca spoljne politike Srbije", uz ocenu da klima u regionu ne ide u pravcu medjusobnog pomirenja.

"Jedan od glavnih pravaca spoljne politike (Srbije) jeste i regionalni aspekt, pored naše želje da budemo članica Evropske unije, da razvijamo prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i drugim tradicionalno prijateljskim zemljama, ali i da uspostavljamo nove relacije sa zemljama koje nam nisu baš proteklih godina bile naklonjenje kao što su SAD i Velika Britanija", rekao je Dačić novinarma u Beogradu.

Na pitanje o situaciji u regionu, Dačić je rekao da Srbija nije zadovoljna klimom koja se stavara u regionu, da "naročito nije zadovoljna situacijom u Hrvatskoj", kao i da "Srbija tome ničim ne doprinosi".

"Ta klima nije išla i ne ide u pravcu jačanja medjusobnog pomirenja", rekao je Dačić i izrazio nadu da će se u godinama koje dolaze jačati medjusobno poverenje.

Na pitanje novinara, Dačić se osvrnuo na položaj rumunske manjine u Srbiji i Srba u Crboj Gori.Ministar je naveo da ne postoje problemi oko rumunske nacionalne manjine u Srbiji, a kada je u pitanju Crna Gora, da će Srbija tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori, kao što srpski narod poštuje prava Crnogoraca koji žive u Srbiji.

"Nadam se da ćemo sa novom vladom Crne Gore oko toga probati da nadjemo zajednički jezik", rekao je Dačić i dodao da naši medjudržavni odnosi ne treba da budu iracionalni, nego racionalni i da se zalažemo za konkretno rešavanje pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track