DAČIĆEVA DIREKTORKA POD ISTRAGOM: Osumnjičena za proneveru nekoliko miliona!

Saznajemo: Nadležni proveravaju Ivanu Petrović, članicu GO socijalista

DAČIĆEVA DIREKTORKA POD ISTRAGOM: Osumnjičena za proneveru nekoliko miliona!

Politika -
Lider socijalista Ivica Dačić moli da je ne hapse i na sve načine pokušava da stopira istragu protiv svoje pulenke zbog malverzacija u „Dunav osiguranju“

BEOGRAD - Ivana Petrović, bivša direktorka marketinga „Dunav osiguranja“ i član GO SPS, pod istragom je Tužilaštva za organizovani kriminal i Uprave kriminalističke policije zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj i proneverila više miliona dinara, saznaje Kurir!Prema našim informacijama, sumnja se da je Petrovićeva izvlačila novac iz ove osiguravajuće kuće preko fiktivnih događaja poput sajmova i računa. Istraga protiv Petrovićeve, kako tvrdi izvor Kurira, nije po volji lideru SPS Ivici Dačiću i on, kako saznajemo, na sve načine pokušava da je stopira.Dačićevi pritisciPetrovićeva je u „Dunav“ došla početkom 2013, a istraga protiv nje vodi se već godinu dana.- Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje kako je Petrovićeva vodila poslove dok je bila direktorka marketinga u „Dunav osiguranju“. Smatra se da se bavila finansijskim malverzacijama, da je pare iz „Dunava“ izvlačila preko fiktivnih sajmova i pravila milionske račune, i tako zloupotrebila budžet. Istraga se vodi u saradnji sa UKP, a inspektori su dolazili u „Dunav“, gledali dokumentaciju i zvali ljude na razgovor - kaže izvor Kurira.Predsednik SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić je, kako tvrdi naš sagovornik, upoznat s tim da je Petrovićeva pod lupom istražnih organa i čini sve da stopira istragu.- Dačić u vrhu MUP pokušava da stavi rampu na istragu i zabašuri sve malverzacije. Bukvalno svakodnevno pokušava to da zaustavi - tvrdi izvor Kurira.

Pod lupom tužilaštva...  Zgrada „Dunav osiguranja“
Pod lupom tužilaštva... Zgrada „Dunav osiguranja“

Smanjili joj platuPetrovićeva je, inače, smenjena i sada radi u direkciji za marketing, koja je trenutno u reorganizaciji.- Plata joj je prvo bila 220.000 dinara, a onda je smanjena na 160.000. Zbog sistematizacije radnih mesta i racionalizacije, nuđeno joj je smanjenje plate i niže radno mesto, a s tim nižim radnim mestom dolazi i plata oko 60.000 dinara, ali je ona odbijala da prihvati i pozivala se na to da je pripadnik nacionalne manjine - kaže izvor Kurira.Ivana Petrović za Kurir kaže da ne zna da je protiv nje pokrenuta bilo kakva istraga.- Poznato je da finansijske institucije već godinama prikupljaju informacije o poslovanju „Dunava“ i da je na informativnom razgovoru u svojstvu građana bilo više od 50 zaposlenih, što je više puta objavljivano - kaže ona. Na pitanje Kurira da li je i ona saslušana, kaže da „takvu informaciju ne sme da zna ni za sebe ni za bilo koga drugog“.Komentarišući ovaj slučaj, Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, kaže da je sada najbitnije da sve dobije odgovarajući epilog.

Zabrinut za svoju  saradnicu...  Ivica Dačić  i Ivana Petrović
Zabrinut za svoju saradnicu... Ivica Dačić i Ivana Petrović

Bila i kod Mrke- Državna preduzeća su oduvek bila lake mete za ispumpavanje državnih para, a njihovom zloupotrebom ugrožavaju se javni interesi i resursi. Vreme je da se počne s rešavanjem problema, inače je sve ostalo kupovina vremena u korist onih protiv kojih se istraga vodi - kaže on.Petrovićeva je, inače, ranije kratko radila kod tadašnje šefice Skupštine Slavice Ðukić Dejanović, zatim je bila šefica informativne službe kod Milutina Mrkonjića, kad je bio ministar za infrastrukturu. Bila je šef službe za odnose s javnošću i „Srbijagasa“, čiji je direktor Dušan Bajatović. Po profesiji je sociolog.Ovo, inače, nije prva istraga u „Dunavu“. Policija je češljala ovu osiguravajuću kuću i pre dve godine, i to zbog sumnje da je bilo zloupotrebe dok je direktorka bila Milenka Jezdimirović, takođe kadar SPS. Proveravani su troškovi koje je „Dunav osiguranje“ imalo na ime reklama i propagande. Kako je Kurir pisao, pod lupom su bili ugovori koji su potpisivani sa sumnjivim firmama, a postoji sumnja da je novac nestajao preko lažnih ugovora, a završavao u privatnim džepovima i stranačkim fondovima. Epilog istrage, međutim, još nije poznat. Dačić nije želeo da se izjašnjava ovim povodom, a bez komentara su bili i u Tužilaštvu, MUP i „Dunav osiguranju“. U Tužilaštvu, UKP i „Dunav osiguranju“ nisu odgovorili na naša pitanja do zaključenja broja.

Ni da bekneDAČIĆ SE UĆUTAOPredsednik SPS Ivica Dačić nije hteo ništa da komentariše. On je pročitao naše poruke, ali do zaključenja broja nije na njih odgovorio.

ČINJENICEOvo je „proslavilo“Ivanu Petrović- Pištoljem pretila zaposlenima u Birou za informisanje MUP- Pozirala u jahti i skupim automobilima, hvalila se egzotičnim putovanjima- U 28. godini kupila stan od 71 kvadrata u Beogradu za 110.000 evra u kešu- Vlasnica jedne privatne firme, utvrđeno uvidom u evidenciju Poreske uprave

Automobili, jahte, egzotična putovanja...DOVODILA KUČE NA POSAOKurir je više puta pisao o ovoj direktorki iz SPS, ali i njenoj imovini - stanu kod Kombank arene, luksuznom automobilu, jahti, kao i putovanjima na egzotične destinacije. Petrovićeva će ostati upamćena i po tome što je, dok je radila u marketingu „Srbijagasa“, dovodila pudlicu, za koju je vrlo vezana, na posao.- Imala je običaj da bez pardona dovede kućnog ljubimca u kancelariju, a onda ga ostavi sekretarici da ga čuva - navodi izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track