DAČIĆ:Odbijanje saradnje sa NATO je prava izdaja nacionalih interesa
Foto: Beta

Srbija ostaje neutralna

DAČIĆ:Odbijanje saradnje sa NATO je prava izdaja nacionalih interesa

Politika -
Nastavićemo da saradjujemo sa NATO-om u okviru našeg Ustava, koji nam nalaže da ostanemo vojno neutralni, istakao je Ivica Dačić ističući da će probati da se iz te saradnje izvuče najbolje za Srbiju

BEOGRAD - Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i to će da ostane, napisao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u autorskom tekstu u sutrašnjem izdanju dnevnog lista "Politika", povodom kritika upućenih zbog sporazuma sa NATO.

"NATO je vojna organizacija koja se nalazi u čitavom našem okruženju, kao i na Kosovu, i svako odbijanje saradnje s njom bilo bi ne samo glupo, nego bi i suštinski, predstavljalo pravu izdaju nacionalnih interesa", naveo je Dačić.

Kako je istakao, ova vlada nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam i neće se time ni baviti. "Ako od NATO zavisi bezbednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO-om svakog dana, svakog sata i omogućiti im da na to Kosovo na kojem štite naš ljude stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja. Zato što bi svako drugo ponašanje bilo igranje životima i bezbednošću, ne nas, nego naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji", istakao je Dačić.

On je podsetio i da je NATO vojni pakt u kojem su gotovo sve članice Evropske unije, organizacije ka kojoj Srbija ide "bez odlaganja i odstupanja". "Praviti se lud na tu činjenicu ponovo bi bilo neodgovorno i isključivalo bi iz naše spoljne politike svaku racionalnost i bilo kakvo promišljanje sopstvene budućnosti", naveo je Dačić.

Kako je dodao, ni na to ova vlada nema prava, kao ni bilo koja druga, ako joj je stalo do svoga naroda. "Zato - da, nastavićemo da saradjujemo sa NATO-om u okviru našeg Ustava, koji nam nalaže da ostanemo vojno neutralni", istakao je ministar ističući da će probati da se iz te saradnje izvuče najbolje za Srbiju - od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za privredu i radna mesta u njoj. On je istakao da će na isti način biti nastavljena saradnja i sa Rusijom i njenim oružanim snagama u interesu Srbije isključivo i vodeći pritom računa i o tome da oni ne ugroze prijateljstvo Srbije, "ni sa jednim od samo trenutno suprostavljenih polova u svetskoj areni".

"Niko ni Rusija, ni NATO, ni EU nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Štaviše poštuju je, uvažavaju, i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati", rekao je Dačić. On je istako da nema pritisaka niti bilo kakvih zahteva, koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Dačić je dodao da je Srbija, baš ovakva kakva je, potrebna svim stranama, osim, kako je naveo, nekima u Srbiji, koji bi da je odrede i svrstaju zbog sebe, a ne zbog Srbije. "I to im neće proći" zaključio je ministar i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track