DAN ODLUKE: Srbijo, izađi i glasaj!
Foto: Marina Lopičić

Otvaraju se birališta širom zemlje

DAN ODLUKE: Srbijo, izađi i glasaj!

Politika -

Građani biraju 250 poslanika Skupštine Srbije, 120 vojvođanskih parlamentaraca i lokalne odbornike

BEOGRAD - Građani Srbije danas će od 7 do 20 časova birati novu vlast na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Ovo će biti 11. parlamentarni izbori od uvođenja višestrančja i peti vanredni izbori u poslednjih 16 godina na nivou cele države.Na izborima za 250 poslaničkih mesta u Skupštini Srbije nadmetaće se ukupno 3.270 kandidata i 20 izbornih lista, dok je 15 lista u trci za Skupštinu Vojvodine, koja ima 120 poslanika. Takođe, građani će danas birati lokalnu vlast u 25 gradova i 138 opština u Srbiji, kao i 17 gradskih opština u Beogradu.Predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević kaže za Kurir da je sve spremno za glasanje.- Izborni materijal je svima dostavljen i sve je pod kontrolom. Nema razloga da bude bilo kakvih problema. Koordinatori će biti na terenu i, ako iskrsne neki problem, rešavaće ga odmah - poručuje Đurđević.Sivi listićiInače, glasački listići za parlamentarne izbore su ledenosive boje, a kontrolni za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavoroze. Za pokrajinske izbore listići su svetlozeleni, a kontrolni boje slonove kosti.Kada dođu da glasaju, građani su dužni da imaju ličnu kartu ili drugu ispravu kako bi dokazali identitet. Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom mu se specijalnim sprejom obeležava kažiprst desne ruke, kao znak da je već glasao. Prethodno se specijalnom UV lampom kontroliše da li na prstu ima spreja.Glasa se i na Kosovu i Metohiji, a portparol Misije OEBS u Prištini Senad Šabović kaže da će ta organizacija sprovesti „akciju prikupljanja glasova“.- To će biti urađeno kako bi se biračima s pravom glasa omogućio pristup srpskim izborima. Glasačke kutije s prikupljenim glasovima transportovaće se u Rašku i Vranje - rekao je on.Ipak, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ocenio je da će sprovođenje izbora na Kosovu biti veliki ispit za OEBS i kosovsko društvo u celini.Da sve bude bezbedno- Očekujem da izborni dan na Kosovu protekne u demokratskoj atmosferi u onim sredinama u kojima će Srbi glasati. Izborni proces većinski narod ne treba da vidi kao bilo kakvu vrstu provokacije ili slično, a najvažnije za Srbe je da svoje demokratsko pravo da biraju ostvare na bezbedan način - naglasio je Jevtić.Izbori za gradske skupštine neće biti održani u Beogradu i Zaječaru, kao ni u 12 opština (Aranđelovac, Bor, Vrbas, Kovin, Kosjerić, Lučani, Majdanpek, Medveđa, Mionica, Negotin, Odžaci i Pećinci) u kojima su održani od 2013. do 2015.

Veljko OdalovićU INOSTRANSTVU 2.200 GLASAČA VIŠEU inostranstvu je juče počelo glasanje, a prijavio se 8.471 državljanin Srbije.Državni sekretar MSP Veljko Odalović rekao je da će glasati 2.200 ljudi više nego na prethodnim parlamentarnim izborima.

IZBORNE LISTE1. Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje2. Za pravedniju Srbiju - Demokratska stranka3. Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija - Dragan Marković Palma4. Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka5. Dveri - Demokratska stranka Srbije - Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović6. Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor7. Boris Tadić - Čedomir Jovanović - Savez za bolju Srbiju - LDP-LSV-SDS8. Muamer Zukorlić - Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka9. SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin10. Za slobodnu Srbiju - Zavetnici - Milica Đurđević11. Grupa građana za preporod Srbije - prof. dr Slobodan Komazec12. Ruska stranka - Slobodan Nikolić13. Republikanska stranka - Republikanus part - Nikola Sandulović14. Srpsko-ruski pokret - Slobodan Dimitrijević15. Borko Stefanović - Srbija za sve nas16. Dijalog - mladi sa stavom - Stanko Debeljaković17. Dosta je bilo - Saša Radulović18. Partija za demokratsko delovanje - Ardita Sinani19. Zelena stranka20. U inat - Složno za Srbiju - Narodni savez

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track