(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!
Foto: Printcreen/Facebook

Ratni zločinac

(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

Politika -

KOLMAR - Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnjeg člana OVK Ramuša Haradinaja. Haradinaj je od danas na slobodi!

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za izručenje Ramuša Haradinaja. Sud nije dao obrazloženje za ovakvu svoju odluku.

Nakon odluke Apelacionog suda u Kolmaru Vlada Srbije sazvala je posebnu sednicu koja je zakazana za 11 sati.

Fancuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Fransuski sud je Haradinaju ukinuo meru zabrane napuštanja Francuske i odobrio mu da ponovo uzme pasoš, a on je najavio da će to učiniti u toku dana kako bi se što pre vratio na Kosovo.

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova povodom ovakve odluke suda je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući. On se zahvalio svojim pristalicama koje su bile okupljene ispred suda i rekao da je "ova bitka dobijena". "Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno", rekao je Haradinaj.

9.19 - Haradinaj je ušao u crnu "bmw" limuzinu i odvezao se, dok su pristalice ostale ispred zgrade suda i još neko vreme skandirale "UČK".

9.18 - Haradinajeve pristalice ispred zgrade suda skandiraju "Ramuš, Ramuš".

9.15 - Haradinaj se ispred suda obratio pristalicama.

9.12 - Kako prenose prištinski mediji Haradinaj se danas vraća na Kosovo.

9.09 - Sud je odbio zahtev Srbije o izručenju Ramuša Haradinaja! Haradinaj je na slobodi. Odluka suda propraćena aplauzom Haradinajevih pristalica koje su bile u sudnici.

9.07 - Direktan prenos iz sudnice iznenada je prekinut na kratko.

9.05. - Sudija je ušla u sudnicu, svi su ustali kako bi je pozdravila, a Haradinaj potom zamalo nije promašio stolicu kada je krenuo da sedne.

9.02 - Vidno je nervozna i branilac, advokat Ramuša Haradinaja, koja neprekidno lupa nogama o pod sudnice.

9.01 - Ovoga puta ispred sudnice nije bilo Haradinajevih pristalica, niti albanskih zastava. Haradinaj sve vreme nešto neprekidno zapisuje u svoju beležnicu.

9.00 - U sudnici vlada muk! Haradinaj za razliku od prethodnih ročišta Haradinaj deluje zabrinutije i ozbiljnije.

8.57 - Ramuš Haradinaj stigao u sudnicu.

8.40 - Ispred zgrade suda za sada se okupilo nekoliko desetina građana.

8.35 - Francuske vlasti su ispred suda u Kolmaru rasporedili jake mere obezbeđenja.

Foto: Indeksonlajn Fejsbuk printskrin
Foto: Indeksonlajn Fejsbuk printskrin

Haradinaja sprsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Da je sud dao saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Fransuske.

Srbija nema pravo da se žali na ovakvu odluku.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Čim je objavljeno da ce Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već danas, za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je postao njihov državljanin.

"Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila. Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u ozbzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument", rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulic.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Foto: AP
Foto: AP

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

(KURIR TV) HOĆE LI KRVNIKA STIĆI PRAVDA Francuski sud odlučuje da li će Haradinaja izručiti Srbiji!

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE: Haradinaju albanski pasoš ništa ne vredi, to ne utiče na izručenje

HARADINAJ SPREMA KRVOPROLIĆE: Poubijajte i spalite Srbe ako me izruče iz Francuske!

(EPK, Foto: Fejsbuk printskrin Indeksonlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track