(VIDEO) UNESKO SEDNICA: Pobeda! Kosovo nije primljeno u Unesko!
Foto: Facebook Pt

Odbačen zahtev Srbije za odlaganje

(VIDEO) UNESKO SEDNICA: Pobeda! Kosovo nije primljeno u Unesko!

Politika -
PARIZ/BEOGRAD - Kosovo nije primljeno u Unesko! Na Generalnoj konferenciji te organizacije danas u Parizu, Prištini nije pošlo za rukom da osvoji dvotrećinsku većinu, nepohodnu za članstvo.

Pre odluke da Kosovo ne bude primljeno, države članice odbile su zahtev Srbije da se glasanje odloži za dve godine, kada se na trenutak učinilo da će sve biti završeno loše po nas. Međutim, nekoliko trenutaka kasnije, događa se neočekivan obrt.

Podsetimo, jutros, uoči glasanja ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je da, što se tiče izgleda da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu, oni su objektivno krajnje neizvesni.S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

13.33 - Prebrojani glasovi, Kosovo nije primljeno. "Za" glasale 92 države, 50 bilo protiv, a 22 bile su uzdržane od ukupno 142 države koje su glasale.

13.25 - Završeno glasanje. U toku brojanje glasova.

13.11- Počelo glasanje o prijemu Kosova u Unesko.

13.05 - Glasanju je pristupilo 170 država. Za predlog Srbije glasalo 58, protiv 88 država i 22 su bile uzdržane, dok predstavnici 16 zemalja nisu bili rpisutni u sali. Bahami u psoednji trenutak tražili da promene glas iz "za" u "protiv".

POBEDA! Kosovo nije primljeno u Unesko! Hvala svima koji su se borili za #NoKosovoUnesco kampanju i potpisali peticiju! Uspeli smo!

Posted by Boris Malagurski on Monday, November 9, 2015

12.30 - Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

12.20 - Srpski predlog podržale Rusija, Argentina, Kuba. Usprotivile se SAD (nema pravo glasa), Velika Britanija i Nemačka.

"Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine", naveo je Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja."Sve je, dakle, otvoreno", zaključio je Tanasković.Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić izjavio je u petak da će delegacija Srbije predložiti da se ta tačka odloži, jer je to, kako je rekao, najrazumniji stav za čitav region.

"Naš čvrst stav je da se o takvim stvarima pregovara u Briselu, gde im je i mesto", rekao je Mrkić istakavši das u svi svesni teškoća I iskušenja zbog pokušaja Prištine da "svoje jednostrane i ilegalne akte nekako legalizuju na mala vrata".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je u sredu u Parizu da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu.Ako do glasanja i dođe, Dačić je pozvao sve zemlje da glasaju protiv, jer će u suprotnom prekršiti međunarodno pravo."Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje", rekao je Dačić.

Kako je istakao, međunarodno pravo je univerzalno i važi za sve.U obraćanju na generalnoj debati 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, Dačić je podsetio da Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a da po osnovu rezolucije SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije pod privremenom upravom UN, na kojoj i danas deluje misija UN - UNMIK, što znači da "Kosovo nije država".

Da je ishod sutrašnje rasprave u Generalnoj konferenciji Uneska sasvim neizvesna potvrđuje i pisanje prištinskog Telegrafa koji prenosi da kosovska delegacija smatra da se trenutno ne može predvideti da li će uspeti da obezbedi dve trećine glasova za članstvo u tu specijalizovanu agenciju UN.Telegraf, naime, piše da pojedine zemlje članice Uneska, koje su priznale Kosovo, do petak nisu predale akreditive zbog čega neće moći da glasaju.Reč je o šest zemalja - Antigva, Dominikanska Republika, Kirabati, Maršalska Ostrva, Nauru i Niue.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track