DIPLOMATE EU: Dijalog u Briselu u zastoju, primena dogovora otvara poglavlja
Foto: Profimedia

Normalizacija odnosa otvara poglavlja

DIPLOMATE EU: Dijalog u Briselu u zastoju, primena dogovora otvara poglavlja

Politika -

BRISEL - Dijalog Beograd-Priština danas je nastavljen u Briselu s ciljem da se izlaz iz zastoja nadje kroz nužnu primenu postignutih dogovora, a napredak će omogućiti da se otvore i nova poglavlja jer bi to Evropska komisija ugradila i u godišnji izveštaj Srbije o napretku u reformama.

To su naveli diplomatski izvori u Evropskoj uniji, koji su takodje rekli da u pregovaračkoj poziciji EU za poglavlje 35, kojim se prati dijalog i normalizacija odnosa Beograd-Priština, nije došlo do promene jer bi za to bila nužna saglasnost svih članica Unije.Ovi zvaničnici su dodali da otud nema potvrde za pisanje medija u Srbiji da je u poziciju EU unesen stav da će Zajednica srpskih opština moći da počne da deluje tek kad prestane rad "paralelnih institucija" Srbije na Kosovu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Oni tvrde da ni na koji način stavovi Prištine ne mogu mimo saglasnosti Saveta ministara EU ući u poziciju za poglavlje 35, a podvlače da je sad preko potrebno da obe strane učine bitne korake u primeni dogovora, što se odnosi i na Prištinu kad je u pitanju Zajednica srpskih opština.

U delegaciji Beograda se navaodi da evropski posrednici malo čine da Prištinu privole na poštovanje onog što je utvrdjeno dijalogom, što utiče i na preovladjujuće mišljenje medju gradjanima Srbije da bi Beograd trebalo da obustavi dijalog, dok sad samo nešto preko 40 odsto gradjana smatra da Srbija treba da udje u EU.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Diplomate u Briselu kažu da se dogovori moraju sprovesti o konkretnim pitanjima telekomunikacija, slobode kretanja i priznavanja diploma. Dijalog je nastavljen na nivou stručnjaka koji nastoje da približe stanovišta o stanju pregovora, kao i u sprovodjenju dogovora o slobodi kretanja i sporazuma o diplomama.

Kad je reč o imovini, izvori u Briselu objašnjavaju da ako se u primeni dogovora u dijalogu ispostavi da bi to ili neka druga tema, imala bitnog upliva na ishod, onda bi bilo prihvatljivo da se saglasnošću obe strane i o tome načelno ili delimično razgovara.ž

Foto: Beta
Foto: Beta

Upregovaračkoj poziciji EU o poglavlju 35, prema uvidu agencije Beta, navodi se da "Srbija razume da proces ulaska u članstvo (u EU) i normalizacija (odnosa Beograd-Priština) moraju teći uporedo i jedan drugog podupirati".

Takodje se podvlači da će Srbija napredovati ka članstvu u EU ako bude "vidljivog i trajnog napretka u normalizaciji odnosa s Kosovom" i da će obaveštavati "nadležna kosovska tela" o isplati penzija policajcima i "konstruktivno se angažovati u nalaženju dogovora za podršku sudskom osoblju"."

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Srbija osniva kompaniju za snabdevanje (Elektrosever) na Kosovu i ispunjava uslove u sklopu zakonskog okvira i propisa Kosova za to da ta kompanija dobije licencu za snabdevanje", stoji u pregovoračkoj poziciji EU.Takodje se kaže da će "Srbija naći rešenje za rukovodstvo elektrane Gazivode koje je postavila srpska strana".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja