DRUGI DAN POSETE: Vals se sastao s predsednikom Nikolićem
Foto: Tanjug

Prethodio susret s gradonačelnikom Malim

DRUGI DAN POSETE: Vals se sastao s predsednikom Nikolićem

Politika -
Poželevši dobrodošlicu Valsu u ime svih građana Srbije, Nikolić je izrazio uverenje da je sintagma na spomeniku zahvalnosti "Volimo Francusku, kao što je ona volela nas" i dalje utisnuta u naša srca
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Francuske Manuel Vals nastavio je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a nešto ranije sastao se i sa gradonačelnikom Sinišom Malim.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u razgovoru da francuskim premijerom Manuelom Valsom da je Francuska velika podrška Srbiji na njenom evropskom putu, a da se pokazala i kao pravi prijatelj tokom nedavnih poplava. Poželevši dobrodošlicu Valsu u ime svih građana Srbije, Nikolić je izrazio uverenje da je sintagma na spomeniku zahvalnosti "Volimo Francusku, kao što je ona volela nas" i dalje utisnuta u naša srca.

"Nažalost, sve je više uobičajeno da se prijateljstvo meri ekonomskim parametrima i mnoge zemlje su pretekle Francusku u toj oblasti", naglasio je predsednik Srbije.Prema njegovim rečim, uspešno sprovođenje reformi, stručna radna snaga, različite olakšice za investitore, odličan geografski položaj, kao brojni sporazumi o slobodnoj trgovini predstavljaju Srbiju optimalnom destinacijom za strane investitore.

"Francuska je velika podrška na našem evropskom putu, a pokazala se i kao pravi prijatelj tokom poplava koje su nas zadesile",rekao je Nikolić i dodao da je zahvaljujući podršci francuskog predsednika Fransoa Olanda održana donatorska konferencija u Briselu, na kojoj su prikupljena značajna sredstva za pomoć poplavljenim područjima.

Nikolić je takođe istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti u regionu i da je zato aktivna u razgovoru sa Prištinom."Mi smo posvećeni obezbeđivanju normalnog života građana u pokrajini, ali ne možemo napraviti nijedan korak ka priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", naglasi je Nikolić.

On je upozorio francuskog premijera na projekat Velika Albanija i da se sve učestalije provokacije Albanaca u regionu mogu pretvoriti u problem većih razmera, koji neće moći da reši ni Evropska unija.Vals je reči predsednika Nikolića nazvao glasom mudrosti.Francuski premijer je izrazio dirnutost iskrenim prijateljstvom srpskog naroda koje je vidljivo na svakom koraku.Vals je pohvalio uspešno sprovođenje strukturnih reformi i dinamiku ulaska Srbije u EU, istakavši da nije lak zadatak političara ni u Srbiji ni u Francuskoj, da uveri svoje građane da je EU pravi put za njihovu bolju budućnost.

On je naglasio da ima puno toga što nas povezuje, i da nakon razgovora na najvišem nivou, dinamika ekonomskih odnosa mora da se ubrza.Vals je informisao Nikolića da je razgovarao sa srpskim rukovodstvom o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivede, industrije, izgradnji metroa, aerodroma i da će Francuska, ukoliko je Srbija spremna, ponuditi svoju ekspertizu i nametnuti se kao najbolji strani partner.Francuskog premijera je interesovalo i kako Nikolić vidi situaciju u BiH i RS, na šta je predsednik Srbije odgovorio:"Srbija neće uraditi ništa da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, ali Evropska unija treba da uloži veći napor da bi ta država bolje funkcionisala".

Predviđeno je da Vals u rektoratu Univerziteta u Beogradu održi predavanje na temu francusko-srpskih odnosa i evropske budućnosti Srbije.

Francuski premijer posetiće i Obrenovac, gde će se u zgradi opštine sastati s Vučićem, Malim i predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem, posle čega će uslediti obilazak lokaliteta na kojem će višečlanoj porodici biti izgrađena kuća.

Vals je juče, prvog dana posete, najavio podršku Francuske evropskom putu Srbije i izrazio nadu da će do kraja godine Srbija i EU otvoriti makar jedno pregovaračko poglavlje. On je, takođe, izjavio da odlične istorijske veze dveju zemalja, koje se temelje na prijateljstvu i bratstvu po oružju, treba da budu unapređene i u ekonomskom domenu.

Dvojica premijera i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu, a predstavnici Srbije i Francuske potpisali su još pet sporazuma, među kojima Memorandum o razumevanju o razvoju međunarodnih aerodroma u Srbiji.

Vučić je poručio da je Srbija dobro mesto za francuske investitore i najavio da će radovi na beogradskom metrou početi 2016. godine, a Vals je izrazio nadu da će Francuska uskoro postati jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track