VEĆI POREZ NA IMOVINU NEDOPUSTIV: DS traži povlačenje Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi
Foto: Tanjug

Veći porez na imovinu nedopustiv

VEĆI POREZ NA IMOVINU NEDOPUSTIV: DS traži povlačenje Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi

Politika -
Demokratska stranka zatražila je danas da se Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava povuče iz procedure jer predviđa veći porez na imovinu za građane i smanjuje sredstva lokalnim samoupravama za osam milijardi dinara.

Time se, navode u DS, dovodi u pitanje njihovo funkcionisanje i finansiranje osnovnih potreba građana.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu vlade u senci DS Saša Paunović rekao je na konferenciji za novinare da je namera vlade da se građanima Srbije uvede porez na imovinu veći za 30 odsto kako bi se ukinule takse na firmu i ekološke naknade za najveće zagađivače, koje se sad plaćaju lokalnim budžetima.

"Vidljiva je namera da se dodatano smanje sredstva za lokalne samouprave i da republika dobije dodatnih osam milijardi dinara koji su do sad bili u lokalnim budžetima, pa će većina samouprava biti u problemu da obezbedi najelementarnije funkionisanje u budućnosti", rekao je Paunović.

On je objasnio da prema važećem zakonu, samo velika preduzeća plaćaju takse na firmu, zagađivači plaćauju lokalnu naknadu za unapređenje životne sredine, a ukupan iznos tih prihoda je oko osam milijardi dinara.

"Predloženim nacrtom zakona, koji je na javnoj raspravi, ukida se naknada koja plaćaju pravna lica, a predviđeno je da se gubitak lokalnih budžeta nadoknadi tako što će se od građana naplatiti za osam milijardi dinara veći porez za imovinu", rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, analize pokazuju da je od 2012. godine uzeto 50 milijardi dinara sa lokalnih samouprava na državni budžet. Paunović je dodao da je nacrtom zakona predviđeno i da će opštini, ako ne bude naplaćivala 100 odsto poreza na imovinu, biti smanjeni prihodi iz transfera.

"Ne samo da se ovim predlogom zakona povećava porez na imovinu za građane za drastičnih 30 odsto, već se to čini tako što se oslobađaju zagađivači životne sredine i opštine primoravaju da imaju maksimalne stope poreza kako bi 'odrale građane', inače će morati da trpe posledice smanjenja budžeta", rekao je Paunović.

On je podsetio da se i skupština SKGO izjasnila protiv tog predloga zakona i dodao da se ovakav zakon mora povući iz procedure i da ne sme biti usvojen u takvom obliku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja