SKUPŠTINA: Završena sednica, po podne počinje nova
Foto: AP

Parlament nastavlja sa radom

SKUPŠTINA: Završena sednica, po podne počinje nova

Politika -

Skupština Srbije danas će prvo glasati o pet predloga zakona, a potom početi novu sednicu na čijem dnevnom redu je izmedju ostalog Predlog zakona koji predvidja da država preuzme dug Petrohemije.

Skupština Srbije završila je danas nešto pre 14 sati sednicu usvajanjem više zakona među kojima su Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, Zakon o upravljanju aerodromima, Zakon o transportu opasne robe, Zakon o komunalnim delatnostima i izmene i dopune Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama.

Poslanici će danas u 15 časova početi novu sednicu, a na dnevnom redu je predloženo 27 zakona, uglavnom ekonomskih.

Usvojen Zakon o stanovanju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika. Za usvajanje zakona, koji kao obavezne organe predviđa skupštinu stambene zajednice i upravnika, glasala su 134 poslanika, dok je petoro bilo protiv.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Utvrđeno je da skupština stambene zajednice bira i razrešava upravnika, koji je dužan da podnese prijavu za upis stambene zajednice. Upravnika bira skupština stambene zajednice iz redova vlasnika stanova, na mandat od četiri godine. Skupština stambene zajedice može odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika, a u slučaju prinudne upave bira ga lokalna samouprava.

To znači da stanari zgrade najpre mogu među sobom da izaberu upravnika, a ako se ne dogovore mogu da se odluče za profesionalnog upravnika. Poslovima profesionalnog upravljanja mogu se baviti privredna društva ili preduzetnici, a profesionalni upravnik moraće da prođe obuku i dobije licencu. U slučaju da stanari ne mogu da se dogovore ko će upravljati održavanjem zgrade, lokalna samouprava će im odrediti licenciranog prinudnog upravnika sa liste koju će sačiniti Privredna komora Srbije.

Usvojen Zakon o upravljanju aerodromima

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima, kojim se omogućava davanje aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedila sredstva za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje.

Ovim zakonom stvara se pravni osnov za definisanje delatnosti upravljanja aerodromima kao delatnosti od opšteg interesa.

ZELENO SVETLO ZA KONCESIJU AERODROMA: Skupština Srbije usvojila Zakon o upravljanju aerodromima

Poslanici će danas glasati i o predlozima zakona o stanovanju i održavanju zgrada i o transportu opasnog otpada. Izjašnjavaće se i o izmenama zakona o komunalnim delatnostima i javno-privatnom partnerstvu i koncesijama. Posle glasanja u 15 časova počeće sednica na čijem dnevnom redu je predlog zakona kojim država treba da isplatiti dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra.

Predloženo je da na dnevnom redu budu i izmene zakona o javnim medijskim servisima i privremenom uredjivanju naplate takse za javni medijski servis, za koji će i sledeće godine iz državnog budžeta za RTS i RTV biti izdvojeno četiri milijarde dinara, a TV pretplata će i sledeće godine biti 150 dinara.

Na novoj sednici treba da budu i izmene zakona o sistemu plata u javnom sektoru, o izboru člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, sa liste kandidata koju je podneo Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Zatim izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, kao i izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa liste kandidata koju je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Predloženo je da se razmatraju izmene Zakona o uredjenju sudova, kao i izmena i dopuna zakona o tržištu kapitala, o preuzimanju akcionarskih društava, o javnoj svojini, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Predloženo je da na dnevnom redu bude i regulisanje javnog duga SRJ po osnovi devizne štednje gradjana i neisplaćenoj deviznoj štednji gradjana, a pred njima će se naći i ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za Projekat izgradnje autoputa E-763 (deonica Surčin-Obrenovac).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track