Đurić: Inicijativa Prištine za prijem u Unesko vrhunski je cinizam
Foto: Marina Lopičić

Kakav bezobrazluk

Đurić: Inicijativa Prištine za prijem u Unesko vrhunski je cinizam

Politika -
Oni koji to danas traže glavni su vinovnici razaranja stotina srpskih svetinja na Kosovu, rekao je direktor kancelarije za KiM

BEOGRAD - Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član Unesko i boriće se protiv toga, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i tu incijativu okarakterisao "vrhunskim cinizmom" i politički neodgovornom. "Oni koji to danas traže su glavni vinovnici razaranja stotina srpskih svetinja na Kosovu. Mislim da je sama ideja da oni koji su izašli iz rata kao ratni komandanti pa se onda presvukli i postali političari danas traže da upravljaju i odlučuju o svetinjama koje su dok su bili u uniformama razarali - to je vrhunac cinizma i političke neodgovornosti", rekao je Đurić.

On je kazao da takva ideja u političkom smislu nije dobar signal. "Što se tiče konkretnih mogućnosti, članstvo u Unesku je rezervisano za države, ne pokrajine i Unesko kao jedna od ključnih organizacija sistema UN ne bi smela da primi jednu tvorevinu koju mi ne možemo nikada priznati kao nezavisnu državu", kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Kako je precizirao, naša diplomatija će preduzeti sve korake koji su raspolaganju da se tako nešto spreči. On je objasnio da bi formalno taj zahtev prošao potrebno je da dobiju polovičnu podršku Izvršnog komiteta Uneska i dvotrećinsku podršku država članica stalne konferencije Unesko-a.

"Sama činjenica da oni koju su razarali svetinje, a sada pokušavaju da preuzmu odgovornost za svetinje je za mene ništa drugo do cinizam i uvredljivo je za sve Srbe", kazao je Đurić. Na pitanje kako će se to odraziti na dijalog Beograda i Prištine, Đurić je kazao da on treba da se vodi tako da se pre svega omogući i normalizuje život običnih ljudi.

"Nama nije lako ni svejedno što moramo da razgovaramo sa ljudima za koje znamo šta su i kako radili, ali razgovaraćemo sa svakim ko može da dovede do toga da naši ljudi budu bezbedniji i sa svakim ko je odgovoran u ime albanskog naroda", dodao je.

Kako je kazao Đurić, "albanske lidere ne možemo da biramo" i pokušaće se i nastojati u tome da se sa njima postignu rešenja da bi srpski narod mogao da opstane u uslovima koji su, naveo je, ekstremno teški, posebno u Metohiji. Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači objavio je na svom Tviter nalogu pre dva dana da je Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Unesko - Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku i da očekuje da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track