ĐURIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Blokade na KiM napad na slobodu kretanja Srba
Foto: Nebojša Mandić

Potpredsednik SNS

ĐURIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: Blokade na KiM napad na slobodu kretanja Srba

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Marko Đurić izjavio je danas da su barikade, koje su se jutros pojavile širom Kosova i Metohije, zapravo napad na Srbe na KiM, na njihovu slobodu kretanja, ali i na njihovo pravo da biraju.

Đurić, koji je i direktor Kancelarije za KiM rekao je da na ovaj način politički krugovi u Prištini pokazuju strah od podrške koju premijer Aleksandar Vučić uživa kod Srba na KiM.

(FOTO) SPREČILI SRBE DA ODU U LEPOSAVIĆ: Albanci hteli da presretnu Vučića?!

VUČIĆ: Ne idem na Kosovo

"Zbog toga što se očigledno pojedine političke poglavice u Prištini plaše izbora snažnog predsednika Srbije, koji je u stanju i da okupi celu Srbiju i da podigne na noge institucije države Srbije, njene odbrambene sposobnosti, njen ugled u svetu, njenu ekonomiju, sve to ne odgovara pojedinim političkim krugovima u Prištini, koji na ovaj način zapravo pokazuju da su u strahu od podrške koju Aleksandar Vučić uživa kod srpskog naroda na KiM", izjavio je Đurić novinarima u Kosovskoj Mitrovici.

On je podvukao da smo zato danas svedoci i pokušaja ometanja dolaska ljudi na skup podrške Aleksandru Vučiću, kršenja njihovih elementarnih ljudskih prava.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Sa druge strane, dodao je Đurić, vidimo da institucije u pokrajini nisu funkcionalne, na tim barikadama, blokadama nismo videli nijednog policajca koji bi pokušao da omogući građanima da prođu.

On je rekao i da su saznali za nastojanja da Aleksandar Vulin, u slučaju da pokuša da dođe na miting SNS u Leposavić, na jednom od administrativnih prelaza bude zadržan ili priveden, što, prema njegovim rečima, pokazuje strah prištinskih institucija od podrške koju premijer Vučić uživa kod srpskog naroda na KiM.

"Sve to pokazuje paničan strah predstavnika političkih institucija u Prištini od podrške koju Aleksandar Vučić uživa među Srbima na KiM, od njegove sposobnosti da okupi, sabere i ujedini Srbiju oko njenog jačanja, podizanja iz pepela njenih institucija, jačanja njenih spoljno - političkih, unutrašnje - političkih i odbrambenih sposobnosti", rekao je on.

Đurić je podvukao da je to za najoštriju osudu, da je neprihvatljivo da ostane samo na ovome, kao i da je neophodna reakcija i intervencija i međunarodne zajednice.

Srpska lista: Ne mogu sprečiti pobedu Vučića

Srpska lista saopštila je danas, povodom zaustavljanja autobusa južno od Ibra, sa Srbima koji su pošli na miting podrške Aleksandru Vučiću u Leposavić, da je jasno da je Srbima na KiM danas uskraćeno pravo na slobodu kretanja i slobodu političkog organizovanja.

"Pitamo se da li će nam uskoro biti uskraćeno i pravo na postojanje" podvlači Srpska lista.

Onima koji žele da miniraju naš izborni proces poručuju da ni ekstremisti u Prištini, koji zaziru od snažne Srbije, ni predstavnici srpske opozicije, koji žele da nam uskrate biračko pravo, ne mogu da spreče ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima ovde na Kosovu i Metohiji", poručuju u saopštenju.

"Prizori kojima smo danas svedoci na KiM vraćaju nas u mračna vremena šovinizma i mržnje i svedoče da su albanska politička svest i elita čitav vek udaljeni on onoga što nazivamo evropskim demokratskim standardima", rečeno je u saopštenju.

"Ovo je kap koja je prelila punu čašu, i srpski narod, a sigurni smo i naša država Srbija, imaće jasan odgovor na ovakvo nasilje. U međuvremenu očekujemo da međunarodna zajednica, koja kada želi i te kako ume da kontroliše političke procese na KiM, reaguje kako bi sprečila eksploziju antisrpskog ludila koje ponovo postaje glavno obeležje albanskog političkog programa" ističu u Srpskoj listi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track