DŽAVIT HALITI: Srbija ima pravo da gradi i pomaže Srbima na KiM
Foto: Printscreen YouTube

Povratničko naselje udarna vest u Prištini

DŽAVIT HALITI: Srbija ima pravo da gradi i pomaže Srbima na KiM

Politika -

PRIŠTINA - Potpredsednik kosovske skupštine i visoki član Demokratske partije Kosova Džavit Haliti rekao je povodom izgradnje srpskog povratničkog naselja Sunčana dolina u opštini Zvečan da Srbija ima pravo da gradi i pomaže srpskim građanima na Kosovu.

"Imam svoje mišljenje u skladu sa Ahtisarijevim sporazumom i kosovskim ustavom, Srbija ima pravo da gradi i pomaže kosovske Srbe u mnogim oblastima, uključujući infrastrukturu", rekao je Haliti za Kosovapres, a prenosi Koha ditore.

On je rekao da bi želeo da sever Kosova bude pogodan za život Albanaca, kao i jug za život Srba.Govoreći o građevinskoj dozvoli, Haliti je rekao da skupštine opština izdaju dozvole i da ako one nisu u skladu sa prostornim planom Mitrovice, onda može da reaguje ministarstvo životne sredine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i predsednik privremenog opštinskog organa Ivan Todosijević položili su u četvrtak u Zvečanu kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja "Suncana dolina", gde bi trebalo da bude izgrađeno 300 stambenih jedinica i prateći objekti.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju tog naselja bila je udarna vest u prištinskim listovima na albanskom jeziku, koji u tom projektu vide početak "kolonizacije" i "povratak Srbije na Kosovo".

Kosovski premijer Isa Mustafa je saopštio da je izgradnja naselja u Zvečanu namenjenog raseljenim Srbima nezakonita i da neće biti dozvoljena dok nadležne institucije ne budu dale dozvole za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track