EULEKS: Apelacioni sud razmatra žalbu Olivera Ivanovićeva
Foto: Zorana Jevtic

Ivanovićev predmet jedan od najsloženijih

EULEKS: Apelacioni sud razmatra žalbu Olivera Ivanovićeva

Politika -
Portparolka Euleksa Dragana Nikolić-Solomon rekla je danas u Prištini da Apelacioni sud Kosova trenutno razmatra žalbu na odluku o produženju pritvora, koju je uložio branilac optuženog Olivera Ivanovića

PRIŠTINA - "Branilac optuženog podneo je 31. jula predlog za procenu zakonitosti mere pritvora koja je izrečena optuženom.Predsednica Izvršnog veća razmotrila je 6. avgusta i odbacila predlog za ukudanje mere pritvora koji je podneo branilac kao neosnovan i Ivanoviću porodužila pritvor do 6.oktobra. Apelacioni sud razmatra žalbu na tu odluku", rekla je za Agenciju Beta portparolka Euelksa.

Nikolić-Solomonova je navela da je mera pritvora protiv optuženog Olivera Ivanovića poslednji put razmotrena 26. juna 2015. godine i da je tada bila produžena do 26. avgusta. Na pitanje da li može da potvrdi da će Oliver Ivanović, koji štrajkuje glađu, biti prebačen u bolnicu, Nikolić Solomon je rekla da to ne može ni da demantuje, ni da potvrdi.

"Bolničko lečenje biće omogućeno u skladu sa sudskom odlukom, nakon detaljnog medicinskog pregleda okrivljenog i uz blisku saradnju sa kosovskim institucijama", odgovorila je portparolka Eulexa. Solomon je dodala da Euleks deli zabrinutost u pogledu Ivanovićevog zdravlja koje se pogoršava. "Imamo puno poverenje u relevantne institucije koje štite njegova prava", rekla je ona.

Nikolić Solomon je navela da je Ivanovićev predmet jedan od najsloženijih predmeta u Osnovnom sudu u Mitrovici, i da u nastavku suđenja treba da bude saslušano još desetak svedoka tužilaštva i 40 svedoka odbrane. Ona je dodala da Euleks zna za podršku koji Ivanović ima. "Odluke u sudskom postupku donose nezavisne sudije koje ne smeju biti ni pod čijim pritiskom. Ustavno zagarantovano načelo nezavisnosti pravosuđa ne može biti predmet pregovora. Sudije odluke donose na osnovu zakonskih argumenata, činjenica i dokaza, a jedna jedina odgovarajuća adresa za iznošenje istih je sud", rekla je ona.

Solomon je dodala da su, ako neka stranka nije zadovoljna odlukom sudskog veća, kosovskim zakonom o krivičnom postupku, predviđeni pravni lekovi koji su na raspologanju i Ivanoviću.

Marko Đurić: Sa EU o slučaju Ivanović

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će državni vrh kod najviših zvaničnika Evropske unije pokrenuti "slučaj Ivanović", javila je TV Most.

- Državni vrh Srbije i predsednik Vlade Srbije pokrenuće u narednom periodu i sa najvišim zvaničnicima medjunarodne zajednice, posebno Evropske unije, slučaj Ivanović, koji je i inače svakodnevno tema razgovora i predsednika Vlade i drugih najvišim predstavnika sa ljudima koji su odgovorni i donose odluke u međunarodnoj zajednici - rekao je Ivanović. Đurić je izrazio uverenje da bi narednih dana međunarodna zajednica trebalo da pruži vidljiviju podršku Oliveru Ivanoviću.

- Nezvanično sam od predstavnika medjunarodnih organizacija i institucija čuo nezadovoljstvo načinom na koji je Oliver Ivanović tretiran i činjenicom da mu je bez osnova produžen pritvor i uveren sam da, ako budemo istrajali u našoj borbi rezultat mora da bude dobar", istakao je Đurić.

On je naglasio da "oni koji odlučuju o tome moraju da znaju da nastupa kritično vreme" jer Ivanović već osam dana štrajkuje gladju.

- Odgovornost za njegovo zdravlje sada leži na njima - poručio je Djurić i dodao da država Srbija daje garancije za Ivanovića.

- Država Srbija ponavlja svoje garancije, da će Ivanović ukoliko bude pušten da se brani sa slobode biti dostupan svim institucijama i organima, kao što je bio i do sada i uvek se odazivao, pa čak i kada nije bilo nikakvog pravnog razloga za njegovo zadržavanje nije se opirao", rekao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track