Florens Artman: Šešeljev slučaj je fijasko Haškog tribunala!

Očekivana odluka

Florens Artman: Šešeljev slučaj je fijasko Haškog tribunala!

Politika -
Ako posle onoga što je čuo i video tokom procesa sudija nije u stanju da izrekne osuđujuću presudu, zašto ga onda drži, trebalo je pre četiri godine da ga pusti na slobodu, rekla nekadašnja portparolka Karle del Ponte

SARAJEVO - Nekadašnja portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle de Ponte, poznata novinarka i spisateljica Florens Artman, izjavila je da joj je potpuno nerazumljivo zbog čega ni četiri godine po završetku suđenja nema presude za Vojislava Šešelja.

Hartman je za Klix.ba rekla da je, s obzirom na Šešeljevo zdravstveno stanje, bilo očekivano da Sudsko veće donese odluku o njegovom puštanju na privremenu slobodu i dodala da je apsolutno nerazumljivo da u toj odluci nije navedeno kada će biti izrečena presuda čoveku kome je suđenje završeno pre četiri godine.

"Šešelj je pušten sa statusom osumnjičene osobe bez odluke da li je kriv ili je nevin. Posle toliko godina ovo je neshvatljivo, on se predao 2003. Nije problem što je pušten zbog svog zdravstvenog stanja, pitanje je šta se dešava sada sa tim suđenjem, zašto predsednik Suda ne govori šta se dešava sa presudom i kada će ona biti napisana", kaže Hartman.

Ona insistira da u ovom trenutku ne treba govoriti o Šešeljevoj bolesti, već pitanja javnosti moraju biti usmerena ka Haškom sudu. "Pravo pitanje je šta rade sudije? Oni nisu bolesni, šta rade četiri godine otkako je završeno suđenje, to nas zanima. Ako se slučajno desi da optuženik umre pre presude, a imate četiri godine od kraja suđenja, onda su krivi sudija i Sud, a ne bolest", ocenila je Hartman.

Ona je naglasila da neizricanje presude Šešelju predstavlja još jedan fijasko u radu Tribunala, koji mora konačno dati odgovore. "Ako posle onoga što je čuo i video tokom procesa sudija nije u stanju da izrekne osuđujuću presudu, zašto ga onda drži, trebalo je pre četiri godine da ga pusti na slobodu. Bez obzira šta je mislim o Šešelju i što znam šta je radio, ne može on da bude tolike godine u zatvoru, a da se ne zna hoće li biti osuđen ili ne", rekla je Artman. Lider srpskih radikala optužen je za brojne ratne zločine. Optužnica je podignuta 14. februara 2003, a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine. Suđenje je počelo u novembru 2007. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track