(FOTO) SAMIT U BEČU Merkelova: Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja
Foto: Vlada Srbije

Samit o Zapadnom Balkanu

(FOTO) SAMIT U BEČU Merkelova: Srbija značajno bliža otvaranju poglavlja

Politika -
Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila srpskog premijera Aleksandra Vučića
1 / 9 Foto: Vlada Srbije

BEČ - Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da je Srbija, nakon dogovora u dijalogu sa Prištinom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja.

"Međutim ono što je postignuto u dijalogu predstavlja ispunjenje uslova koje smo tražili. Možete računati da smo fer i da nećemo kada se ispune uslovi postavljati nove", poručila je Merkel.

Glavne teme su ekonosmki razvoj Zapadnog Balkana i migranti. Učesnici Samita smatraju da hitno mora biti nešto urađeno kako bi se pomogli Srbiji i Makedoniji zbog azilanata.

Foto: Vlada Republike Srbije

Prema saznanjima Kurira, amtosfera na Samitu je veoma dobra.

"Angela je odlično raspoložena, izrazila je veliku želju da se ekonomski pomogne Balkanu kako bi se stvorio što veći broj radnih mesta", kaže za Kurir jedan od učesnika Samita.

Foto: AP
Foto: AP

Velika tema o kojoj se razgovara je Kancelarija za mlade regiona, što je bila inicijativa Srbije.

Samit o zapadnom Balkanu, koji okuplja lidere regiona i Evropske unije, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona i nađe rešenje za migrantsku krizu počeo je danas nastupom pijaniste Rudolfa Buhbindera u pratnji dva člana Bečke filharmonije.

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Foto: Vlada Republike Srbije
Foto: Vlada Republike Srbije

Današnji dan počeće počeo je konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je izvestio o ciljevima Samita. Zatim je biti održan sastanak u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs), kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Foto: AP
Foto: AP

Planirano je da samit otvori austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, i u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Podsetimo, više od 30 predstavnika regiona i EU učestvuje na Bečkom samitu, koji predstavlja nastavak Berlinskog procesa koji je inicirala Angela Merkel.

http://www.youtube.com/watch?v=X2ImRWOpT54

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track