IVANIĆ: Sarajevo da prihvati da je Srbima 9. januar važan
Foto: Beta

IVANIĆ: Sarajevo da prihvati da je Srbima 9. januar važan

Politika -

BEOGRAD - Srpski član predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Beogradu da Sarajevo treba da prihvati činjenicu da je Srbima stalo do 9. januara, Dana Republike Srpske (RS).

"Mi ćemo naći način kako ćemo to sprovesti da se sačuva dignitet srpskog naroda u BiH i nama je svima stalo da se vratimo političkom kompromisu", rekao je Ivanić novinarima posle sastanka sa državnim vrhom Srbije.

Prema njegovim rečima, to se ne može ostvariti samo od sebe i politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju da prestanu da opstruišu stvari do kojih je Srbima jako stalo.

"Moraju da shvate da je vreme osionosti prošlo i da vreme osionosti nikada nikome neće doneti ništa dobro", rekao je Ivanić.

Upitan da li će biti referenduma o Danu RS najavljenog za 25. septembar, Ivanić je odgovorio: "Da li će biti referenduma ili ne odluku o tome su donele institucije RS, a ja sam u predsedništvu BiH".

Ivanić je istakao i da je 9. januar bio i da će ostati značajan praznik RS i da je to jedan od ključnih datuma koji srpski narod želi.

Sastanak zvaničnika Srbije i RS u Beogradu sazvan je povodom situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS, koji je najavljen za 25. septembar.

Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao je u utorak RS da ne održi referendum o Danu Republike, 9. januaru, i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track