JOHANES HAN: Hrvatska potvrdila otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom
Foto: Zorana Jevtić

Data saglasnost

JOHANES HAN: Hrvatska potvrdila otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom

Politika -

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o priduživanju EU.

Han je na Tviteru naveo da je Konferencija o zapadnom Balkanu u Parizu dala rezultate, pošto je Hrvatska, koja se jedina protivila otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, dala svoj pristanak.

"Pariz-Balkan 2016 daje rezultate. Hrvatska je potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna", napisao je Han.

Upućeni diplomatski izvori na samitu EU-Zapadni Balkan u Parizu rekli su prethodno agenciji Beta da mogući dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije treba ponovo da bude razmotren na zasedanju Radne grupe Saveta EU za proširivanje (COELA) sutra u Briselu.

Nezvanično se saznaje da su evropski komesar Johanes Han i šef hrvatske diplomatije Miro Kovač došli blizu saglasnosti da se poglavlja otvore već možda 19. jula na medjuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu, što treba da se razmotri na sutrašnjem sastanku COELA.

Velika Britanija je prethodno dala saglasnost za utvrdjivanje zajedničke pregovaračke pozicije EU za otvaranje poglavlja 23 i 24, ali je Hrvatska do danas još imala primedbe i nije dala zeleno svetlo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja