KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA AUSTRIJE ZA KURIR: Srbija u EU za četiri godine!
Foto: Stefan Jokić

Intervju Norbert Hofer, o evropskim integracijama naše zemlje

KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA AUSTRIJE ZA KURIR: Srbija u EU za četiri godine!

Politika -

Ako neko bude blokirao vašu državu na samom ulasku u Evropsku uniju, Austrija će biti spremna da pomogne i stane na stranu pravde

Norbert Hofer, treći predsednik parlamenta Austrije i kandidat Slobodarske partije na tamošnjim predsedničkim izborima, u intervjuu za Kurir kaže kako je ubeđen da će Srbija do 2018. završiti prilagođavanje standardima i normama EU.- Nakon toga će ratifikacija trajati možda još oko dve godine. Dakle, na kraju 2020. ili početkom naredne godine Srbija bi postala punopravna članica Unije - kaže Hofer, koji će se danas u Beogradu sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.Kako biste ocenili reforme koje na putu ka EU sprovodi vlada Aleksandra Vučića?- Cenim tempo Vlade Srbije, odnosno brzinu kojom sve to ide. Sigurno će na tom putu doći do još nekih padova ili problema, ali verujem da će u dogledno vreme Srbija biti članica EU.Na šta Srbija prvenstveno treba da se fokusira u ovom trenutku?- Moj savet Srbiji jeste da što pre otvori ostala pregovaračka poglavlja, kao i da traži kontakt sa onim državama za koje se može pretpostaviti da bi mogle da je blokiraju ili stave neki veto nakon što ispuni sve zadatke i bude pred samim pristupanjem Uniji. S takvim državama je potrebno imati prijateljske odnose. A ako tada do veta dođe, Austrija će biti tu, spremna da pomogne i da, kao pregovarač i neutralna zemlja, stane na stranu pravde.Da li Srbija mora da bira između Rusije i EU, kako se to često pominje?- Srbija ima veoma dobre odnose s Rusijom, a takođe, kao što se zna, i sa EU, pa je zato ne treba stavljati pred odluku za koga da se opredeli. Put Srbije jeste EU, ali Unija mora da bude jaka sama po sebi i da poboljšava svoje odnose s Rusijom da bi tako i Srbiji bilo lakše. Ali, opet ponavljam, ne treba Srbiju stavljati pred izbor - EU ili Rusija.B. K. - S. Ð.

Dijalog je ključanKOSOVO NAJVEĆI PROBLEMPitanje Kosova je još uvek nerešeno.- Kosovo je za Srbiju problem veći od ostalih. Nadam se da će ljudi na Kosovu, i sa jedne i sa druge strane, shvatiti da približavanjem Uniji mogu da reše probleme. Dakle, dijalogom se mogu rešiti problemi da bi se ušlo u EU i smirile tenzije u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track