Kirbi: Podizanje ograde na granici Mađarske i Srbije ne rešava problem migranata
Foto: Marina Lopičić

Američki ambasador

Kirbi: Podizanje ograde na granici Mađarske i Srbije ne rešava problem migranata

Politika -
Kompleksni problemi zahtevaju kompleksna rešenja. Svi bi smo voleli da postoji neko jednostavno rešenje, ali nikada nije moguće težak problem rešiti jednostavnim rešenjem”, rekao je Kirbi

BEOGRAD - Jednostavno rešenje poput podizanja ograde između Mađarske i Srbije ne može rešiti kompleksan problem ilegalnog prelaska granice, smatra ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Prisustvujući primopredaji migranata između mađarske i srpske policije u procesu readmisije na Graničnom prelazu Horgoš, on je podsetio da su SAD probale takav princip, međutim to nije zadržalo one koji su odlučni da pređu granicu. “

Kompleksni problemi zahtevaju kompleksna rešenja. Svi bi smo voleli da postoji neko jednostavno rešenje, ali nikada nije moguće težak problem rešiti jednostavnim rešenjem”, rekao je Kirbi.

On je ohrabrio mađarske vlasti da o ovome razgovaraju sa srpskim vlastima i da zajednički pronađu izlaz iz sadašnje situacije i podsetio da su već zakazani razgovori na ovu temu između dve zemlje. Kirbi je prilikom posete prelazu Horgoš imao priliku i da porazgovara sa migrantima iz Sirije, a u razgovoru je stekao utisak da su oni razočarani zbog toga što nisu mogi da idu dalje, ali da nisu razočarani tretmanom koji imaju u Srbiji, gde su dobro primljeni.

Američki ambasador je posebno naglasio činjenicu da se u slučajevima readmisije porodice ne razdvajaju. Rešenje ovog problema, po njegovom mišljenju, treba tražiti kroz razgovore s predstavnicima Evropske unije, za koju je ocenio da ne zna kako da reši veliki priliv ljudi, kako Mediteranom, tako i kopnom. “Za sve ovo ne postoji lako rešenje. Situacija u Siriji je ozbiljna i svi bi smo voleli da se ona što pre reši, ali neko dugoročno rešenje svakako bi bilo da se situacija popravi tamo kako ljudi ne bi morali da napuštaju svoje domove, već da ostanu tamo gde su”, rekao je ambasador SAD.

Po njegovom mišljenju, oni koji beže od građanskog rata su u drugačijem položaju od onih koji odlaze u Evropu iz ekonomskih razloga, zbog čega su potrebna različita rešenja problema. “Srbija se zbog svog geografskog položaja nalazi u situaciji u kojoj je i biće verovatno izložena novom prilivu, ali vi ćete biti i deo odluke koja bude doneta. Ja znam da zvaničnici vaše vlade razgovaraju sa predstavnicima Evropske unije kako bi se pronašlo rešenje”, ocenio je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track