Kirbi: Srbija može da računa na Ameriku kao svog partnera i prijatelja!
Foto: Damir Dervišagić

Ambasador SAD

Kirbi: Srbija može da računa na Ameriku kao svog partnera i prijatelja!

Politika -
Veze između naše dve zemlje sežu mnogo generacija unazad, istakao je Kirbi na prijemu povodom 4.jula, Dana nezavisnosti SAD

BEOGRAD - Zahvalan sam na svemu što sam postigao, zajedno sa mnogo svojih prijatelja i kolega u Srbiji koji su istinski posvećeni demokratskoj i evropskoj budućnosti Srbije, naglasio je danas ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i napomenuo da ima još posla koji treba obaviti, ali "Srbija može da računa na SAD, kao svog partnera i prijatelja".

Veze između naše dve zemlje sežu mnogo generacija unazad, istakao je Kirbi na prijemu povodom 4.jula, Dana nezavisnosti SAD, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Irinej, više ministara i mnogobrojne ličnosti kulturnog i javnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ove godine slavimo neke izuzetne Srbe koji su se odselili u Ameriku i postali njeni državljani, kao i Amerikance srpskog porekla, koji su se rodili u Americi, rekao je Kirbi. Najavljujući da će ovo verovatno biti njegova poslednja proslava Dana nezavisnosti u Srbiji, Kirbi je citirao predsednika SAD Baraka Obamu, koji je rekao da se na ovaj praznik "sećamo odvažnog i smelog čina objave deklaracije" iz koje je rođena američka nacija.

Kirbi je pročitao i rečenicu iz Deklaracije nezavisnosti da su svi ljudi stvoreni jednaki i obdareni neotuđivim pravima, među kojima su pravo na život, slobodu i potragu za ličnom srećom. Pozivajući se na Linkolna da "vlada naroda, za narod i od naroda neće nestati sa lica zemlje", Kirbi je konstatovao da demokratska vlada nije nestala, već da je procvetala.

"Demokratija je živa i dobro i u SAD i svuda po svetu. I upravo je demokratija vrsta vladavine koju je i Srbija prigrlila", ocenio je Kirbi.

Prema tome, sasvim je u redu da procenimo gde se nalazimo u ovom trenutku i gde želimo da idemo, naglasio je Kirbi i poželeo da "veze i prijateljstvo između dva naroda, kao i zajedničke težnje SAD i Srbije, postanu još dublje i jače".

Zvanični deo proslave Dana nezavisnosti, posle defilea marinaca, počeo je u američkoj rezidenciji himnama SAD i Srbije, koje je otpevala poznata pevačica Marija Šerifović, predstavljena i kao nova državljanka SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track