KO ĆE BITI NOVI GAŠIĆ: Direktor BIA novi ministar odbrane?
Foto: Fonet

Bratislav Gašić će konačno biti smenjen

KO ĆE BITI NOVI GAŠIĆ: Direktor BIA novi ministar odbrane?

Politika -
Aleksandar Đorđević zasad najozbiljniji kandidat, u međuvremenu na tom mestu biće Dušan Vujović

BEOGRAD - Direktor BIA Aleksandar Ðorđević spada među najozbiljnije kandidate za novog ministra odbrane, saznaje Kurir. Naime, on bi trebalo da preuzme tu funkciju od Dušana Vujovića, koji će biti vršilac dužnosti šefa resora vojske nakon formalne smene Bratislava Gašića u parlamentu, koju je juče zatražio premijer Aleksandar Vučić.Predsednik Vlade Srbije Vučić juče je potpisao predlog Skupštini Srbije za Gašićevu smenu s mesta ministra odbrane, a istovremeno je na to mesto privremeno odredio ministra finansija Dušana Vujovića. Kojić na čelu tajne službeOvo nije prvi put da Vujović preuzme neko ministarstvo. Kad je sredinom 2014. tadašnji ministar finansija Lazar Krstić dao ostavku, Vujović je kao ministar privrede u ostavci preuzeo i tu funkciju, a onda je i zvanično postavljen na to mesto.Predlog za Gašićevo razrešenje stigao je u parlament, a o njemu će biti raspravljano u petak, 5. februara, na vanrednoj sednici. Vujović će, kako je Kuriru potvrđeno u Vladi Srbije, biti na Gašićevom mestu još 15 dana, a onda će novog kandidata u Skupštini predstaviti premijer Vučić.- Nije još odlučeno ko će biti ministar odbrane. Moguće je da će novi član Nemanjine 11 biti Aleksandar Ðorđević. U tom slučaju Ivica Kojić, šef kabineta premijera Vučića mogao bi da bude direktor BIA. To je samo jedna od opcija koja se razmatra - navodi naš izvor.

Bivši I budući... Gašić i Đorđević
Bivši I budući... Gašić i Đorđević

Već viđen scenarioOvakav rasplet situacije ne bi bio neuobičajen, jer se sličan scenario već desio i s Nebojšom Rodićem. On je posle izbora 2012. postavljen za direktora BIA, a onda je postavljen za ministra odbrane u rekonstrukciji Vlade, u septembru 2013.Bivši operativac DB Božidar Spasić kaže da ga Ðorđevićev dolazak u Ministarstvo odbrane ne bi čudio:- To ne bi bilo ništa neobično, s obzirom na to da su se dosadašnji šefovi BIA zadržavali tu tek godinu i nešto, a onda su postavljani na novu poziciju. Vučić, inače, u odbranu dovodi samo ljude u koje ima mnogo poverenja, a Ðorđević je upravo jedan od njih. Kad bi se merilo koliko ima poverenja u Gašića, a koliko u Ðorđevića, videlo bi se da su izjednačeni. A Ðorđević je uticajan i kad je reč o kadriranju i sve ga to čini dobrim kandidatom.Uvredio novinarkeU predlogu za razrešenje Vučić je zahvalio Gašiću na veoma dobrim rezultatima i u pogledu borbene gotovosti naše vojske i u razvoju namenske industrije, ali i objasnio da smatra da „u javnom diskursu Srbije reči koje je upotrebio ne mogu i ne smeju da budu ponovljene u budućnosti“.Povod za Gašićevu smenu bio je skandal od 6. decembra, kad je izjavio da „voli novinarke koje lako kleknu“. Zbog ove izjave, ali i ogromne bure u javnosti, iste večeri se u pisanoj izjavi izvinio i pokušao da se opravda rečima da nema opravdanja za svoju izjavu i „sramno i skandalozno ponašanje“. Dan kasnije i premijer Vučić je saopštio da će Gašić biti smenjen.

Aleksandar VučićDAĆU PRILIKU OPOZICIJI DA ME NAPADAPremijer Vučić rekao je da će Skupština o razrešenju ministra Gašića raspravljati 5. februara i da će pružiti priliku opoziciji da ga napada.- Nisam želeo da prihvatim Gašićevu ostavku, već sam tražio razrešenje kako bi poslanici imali priliku da pokažu šta je Vlada skrivila i šta loše uradila. Želim uvek da pružim priliku predstavnicima bivšeg režima da me žestoko napadaju i želim da omogućim da to urade u mom prisustvu, da me još jednom kao i mnogo puta možda i ubedljivije nego dosad napadaju - rekao je on.

SVI MINISTRI ODBRANE OD 2012. GODINEAleksandar Vučić (27. jul 2012 - 29. avgust 2013)Nebojša Rodić (29. avgust 2013 - 27 april 2014)Bratislav Gašić (27. april 2014 - 5. februar 2016)Dušan Vujović, v.d. ministra (5. februar 2016 - ?)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track