KO JE POVUKAO OBARAČ? 23 godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović
Foto: Pt Yt

Potraga za istinom i dalje traje

KO JE POVUKAO OBARAČ? 23 godine od ubistva novinarke Dade Vujasinović

Politika -

BEOGRAD - Novinarka magazina Duga Radislava Dada Vujasinović, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu, ubijena je na današnji dan pre 23 godine.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti novinarke "Duge".

U tom tužilaštvu UNS-u je rečeno da je u toku predistražni postupak i da tek po okončanju tog postupka tužilac može da proceni u kom će pravcu biti usmereno eventualno dalje vodjenje postupka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je 23 puta pozivalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

SMRT DADE VUJASINOVIĆ I DALJE ENIGMA: Misterija i za Holanđane

"Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo", izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.To udruženje zahteva i da nadležni utvrde i saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronadjena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

UBISTVO ILI SAMOUBISTVO: Odobreno 30.000 evra za superveštačenje o smrti Dade Vujasinović!

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronadjeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track