KOHA DITORE: Formiranje tzv. Vojske Kosova se odlaže na jesen na zahtev međunarodne zajednice
Foto: Beta/Ap

Zahtev međunardone zajednice

KOHA DITORE: Formiranje tzv. Vojske Kosova se odlaže na jesen na zahtev međunarodne zajednice

Politika -

Kosovska vlada planira da transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova sprovede na jesen, piše Koha ditore.Taj list navodi da je odlaganje zatražila međunarodna zajednica.

List navodi da je kosovska vlada “tiho bojkotovala” inicijativu kosovskog predsednika Hašima Tačija da se transformacija obavi donošenjem posebnog zakona u kosovskoj skupštini.

Kosovska vlada insistira da osnivanje vojske bude sprovedeno putem ustavnih reformi kao što zahtevaju SAD I NATO, preneo je RTK 2.

Ona je ovu odluku donela u petak, nekoliko dana nakon što je Tači pokrenuo inicijativu u cilju davanja vojnog mandata KBS-u.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

Kosovska skupština je Tačijev nacrt zakona prosledila kosovksoj vladi kako bi ona dala mišljenje, ali mišljenje još uvek nije dato.

List podseća da je kosovska vlada na poslednjem sastanku usvojila Nacionalni program za sprovodenje SSP, koji sadrži i planove za BSK.

"Koha ditore" tvrdi da je došla do kopije tog programa i da se u poglavlju koje govori o nadzoru civilnih bezbednosnih snaga navodi se da će dva ustavna amandmana biti dostavljena kosovoskoj skupštini na jesen ove godine.

Jedan od njih je vezan za restrukturiranje BSK-a, a drugi za uspostavljanje institucije parlamentarnog komesara. List citira nepoznati izvor koji je rekao da su stranci zatražili odlaganje transformacije BSK za šest meseci.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 14.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track