KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Hrvatska danas povlači blokadu poglavlja 23?!
Foto: Zorana Jevtić

Srbija na sigurnom putu ka EU

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Hrvatska danas povlači blokadu poglavlja 23?!

Politika -

Nakon što je Velika Britanija skinula rezervu i izrazila spremnost za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije na putu ka Evropskoj Uniji, i Hrvatska je blizu iste odluke!

Kako Kurir nezvanično saznaje iz izvora, na marginama Konferencije lidera zapadnog Balkana i EU, koja se danas održava u Parizu, vodi se niz neformalnih razgovora i sastanaka u organizaciji komesara EU za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana, kako bi i Hrvatska danas povukla blokadu poglavlja 23.

Podsetimo, Velika Britanija ranije danas skinula je rezervu i izrazila spremnost za otvaranje poglavlja 23.

Uprkos najavama da bi mogla biti otvorena do kraja juna i holandskog predsedavanja EU, poglavlja 23 i 24 nisu otvorena prošlog četvrtka.

Ambasadori zemalja članica su tada na sastanku u Briselu razgovarali o poglavljima 23 i 24, ali su samo konstatovali da zbog protivljenja Hrvatske, ali i Velike Britanije, neće biti moguće održavanje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena ta poglavlja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da će sa evropskim zvaničnicima razgovarati o tome zašto nisu otvorena poglavlja 23 i 24, jer je Srbija učinila sve da se ona otvore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track