Zajednička konferencija za medije sa austrijskim kancelarom Kernom

KURIR TV IZ PALATE SRBIJA Vučić: O Nikoliću nijedna ružna reč, uvek sam spreman na saradnju!

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao kancelara Austrije Kristijana Kerna, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj državi, i tom prilikom izložio buduće planove o saradnji dve zemlje, ali se osvrnuo i na aktuelna unutrašnja politička pitanja uoči raspisivanja predsedničkih izbora.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Palati Srbija u Beogradu, dvojica zvaničnika su se obratila medijima, a Kurir TV uživo je prenosila njihovu zajedničku konferenciju za javnost.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Na početku obraćanja medijima, premijer Vučić naveo je da je velika čast ugostiti austrijskog kancelara u Beogradu, jer Srbija Austriju doživljava kao prijateljsku zemlju koja nas uvažava i sluša naše probleme.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Vi uvek imate vremena da se pozabavite našim problemima i na tome sam vam zahvalan. Hvala na podršci koju pružate Srbiji na putu ka EU i nadam se da će ona u narednom periodu biti još snažnija. Zahvalni smo i na pomoći u suočavanju sa migrantskom krizom. Očekujemo i nadamo se i dodatnoj pomoći, a austrijski predstavnici su dobrodošli na teritoriji Srbije i radosni smo što možemo da vas ugostimo. Ja sam danas Kernu uručio jedan papir na engleskom jeziku, to je moja ideja o Zapadnom Balkanu, o slobodnom trgovinskom tržištu i carinskoj uniji, za koju se nadam da će dočekati i buduće austrijske kancelare", naveo je premijer Vučić.

On je pojasnio da austrijski investitori na teritoriji Srbije zapošljavaju 18.000 ljudi, ali i dodao da je cilj Srbije da pojača svoje prisustvo na teritoriji Austrije.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Na vašim ulicama više čujem srpski nego austrijski jezik i to najviše govori o našem prijateljstvu i bliskosti", sa osmehom je završio Vučić.

Savezni kancelar Austrije Kristijan Kern zahvalio se na ljubaznom dočeku, koji je, kako je naveo, znak dubokih veza Srbije i Austrije, koje su prirodni saveznici.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Suočavamo se svi sa nizom izazova, što važi naročito za Balkan, i zato izuzetno cenimo napore koje Srbija na čelu sa premijerom Vučićem pruža za održanje regionalne stabilnosti. Stabilnost je nešto o čemu treba da razgovaramo i na nivou EU i mislim da su nam u Briselu potrebni intenzivniji razgovori o putu Srbije u Evropu. Postoji veliki potencijal i tu Austrija sebe jasno vidi kao nekoga ko se zauzima za Srbiju. Od 1. marta ćemo imati tranšu infracrvenih uređaja koji stižu Srbiji i to je priznanje njoj u savladavanju izazova migrantske krize", istakao je kancelar Kern.

Odgovarajući na novinarska pitanja, austrijski kancelar je rekao da podržava ulaganja u Srbiju, jer se Srbija ozbiljno bavi politikom privlačenja investitora.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Sve političke snage u Srbiji nastoje da se naše kompanije ovde prijatno osećaju i na tome smo zahvalni", naveo je Kern, sa kojim se saglasio i premijer Vučić, istakavši kao pozitivan primer dolazak fabrike Leoni u Niš, koja će predstavljati sigurnost i za radnike i za inženjere.

Premijer se osvrnuo i na aktuelne unutrašnje političke odnose, istakavši da ne želi da komentariše medijske spekulacije o odnosu sa aktuelnim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Pogotovo ne želim da se bavim tračevima i polu istinama koje se ne tiču države već političkih partija. Od mene ćete čuti samo pristojne reči o Nikoliću, ma šta on uradio. Uvek sam spreman na saradnju sa njim, i pre i posle ovih izbora, a za sve drugo ćemo videti kako izgleda, u svađama neću učestvovati. Pred partijom koju vodim je veliki teret i veliki posao, kao da se ceo svet sručio na našu glavu. Borićemo se da pobedimo na izborima, ali biće to veoma teško", rekao je on.

Vučić je dodao da će o svom prisustvu na večerašnjoj sednici Glavnog odbora SNS odlučiti tek kada isprati austrijskog gosta.

"Moj je posao da mislim na dobrobit Srbije, a ne na sebe. Ponovo se podižu nacionalističke i šovinističke tenzije u regionu i zato mi je prioritet da se tome posvetim. Kad taj posao budem danas završio, baviću se unutrašnjim političkim pitanjima", uzvratio je premijer.

VUČIĆ U PALATI SRBIJA: Večeras odlučujem da li ću prisustvovati Glavnom odboru SNS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Svi opštinski odbori za Vučića pred sednicu GO SNS!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track