KURIR TV MOGERINI I VUČIĆ: Živimo u vreme tenzija koje bi mogle da destabilizuju region
Foto: Kurir TV

KURIR TV MOGERINI I VUČIĆ: Živimo u vreme tenzija koje bi mogle da destabilizuju region

Politika -

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini i premijer Aleksandar Vučić u obraćanju nakon susreta istakli su da je Srbija odlučna na putu ka Evropskoj uniji.

14.50 - Dragi premijeru, još jednom vam se zahvaljujem na gostoprimstvu. Nemojte da brinete zbog nečega što me je podsetilo na ranija parlamentarna iksustva", rekla je Mogerini osvrćući se na situaciju u parlamentu, kada su joj tokom njenog govora skandirali poslanici radikala. Ona je navela da se i sama nalazila nekoliko puta u komplikovanim situacijama u italijanskom parlamentu, da je to inače stvar politike i da veruje da "možda neki njeni sagovornici možda nisu spremni da prihvate činjenicu da ona može da prihvati političku konfrontaciju". "Nije lepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela", rekla je Mogerini. "Radujem se novoj poseti Beogradu i ostatku regiona. Ubeđena sam da put koji treba slediiti može da nam da nove elemente za saradnju", rekla je Mogerini na kraju obraćanja medijima.

SASTANAK U VILI MIR: Vučić razgovarao sa Mogerinijevom

14.48 - Mislim da je ovo moja četvrta poseta Beogradu u protekle 2 ili 3 godine. Moja poruka je svakako ista. Evropski put je od strateške važnosti za nas. Mi smo postojani po tom pitanju. Ekonomski razvoj regiona je prioritet broj jedan, dodala je Mogerini.

VUČIĆ POSLE SUSRETA SA MOGERINI: To što ćutimo na stravične izjave Tačija ne znači da smo slabiji!

14.45 - Sigurna sam da će to biti od koristi građanima EU. Zašto je važno za Evropsku uniju da zajedno radimo na konstruktivan način?! To je regionalna stabilnost. Regionalna stabilnost na Balkanu je u interesu EU. Zato što znamo da stabilnost i mir na Balkanu su mir i stabilnost u Evropi. Mi bismo mogli da se suočimo se nekim pokušajima koji to dovode u pitanje. EU je izgrađena na ekonomskoj saradnji i ona nas je dovela do 60 godina mira. Razvijanje međusobnih odnosa, ekonomskih i drugih vrsta veza...To je dobro za naše ljude. Ideološki možemo...Znam da je srpska vlada posvećena tome da unapredi uslove života svog naroda i verujem da je i ostatak regiona jednako svestan toga. To je poruka koju prenosim svuda...EU sa nestrpljenjem očekuje da Srbiji poželi dobrodošlicu. Sigurna sam da će to biti od koristi ne samo celom srpskom narodu već i građanima EU. U EU se razmatra budućnost Unije koja nije samo unija 27 članica, već i drugih zemalja koje će joj se pridrižiti - rekla je Federika Mogerini.

14.41 - Visoka predstavnica Evropske Unije rekla je da je gostoprimstvo u Srbiji uvek divno. Kao Italijanka se i sama osećam delom ovog regiona. Odlučila sam da moju posetu ispoštujem kao i obraćanje u parlemantu. Živimo u vreme tenzija koje bi mogle da destabilizuju region. Mi prepoznajemo da se Srbija odlučila za put ka Evropskoj uniji, rekla je Mogerinijeva.

14.39 - Svi se zbune, danas je težak neki dan... Pre svega mi Srbi i građani Srbije poznati smo kao dobri domaćini i bez obzira da li smo sa nekim idejama saglasni ili ne za nas je najveća uvreda ako nam neko kaže da nismo bili dobri domaćini. Izvinjavam se poslanicima koji su bili nepristojni danas u parlamentu jer u jednom trenutku ja sam bio neprijatan prema njima, rekao je premijer Vučić.

14.30 - Srbija bez obzira na teške razgovore koje smo danas imali gospođa Mogerini i ja ostaće na evropskom putu. Evropska unija je za nas najvažnija destinacija. Mnogo toga još možemo da unapredimo u našim odnosima, zahvalan sam na otvaranju poglavlja. I u budućnosti želimo da imamo dobru saradnju sa EU.

Želimo da EU uputi poruke stabilnosti prema celom regionu. Ono što nam smeta je što nam se čini da prema Srbiji postoje jedni standardi...Mi Srbi moramo na to da se naviknemo... - rekao je premijer.

14.26 - Želimo da sačuvamo mir i uveren sam da ćemo u tome imati istinsku podršku EU. Srbi su inače veoma gostoprimljiv narod i verujem da ćemo to uvek uspeti da pokažemo bez obzira na pojedinačne incidente - rekao je premijer. Ističući da je Mogerini uvek dobrodošla u Srbiju, Vučić se zahvalio na otvaranju poglavlja 20 i 26, ali i podvukao da smatra da možemo da unapredimo naš ekonomski ambijent, naše pravodsuđe i očekujemo podršku i pomoć u tome. "Za mene kao predsednika vlade je najvažnije pitanje regionalne stabilnosti i očuvanja mira. Srbija je tu dala veliki doprinos. Ćutali smo na bezbroj najtežih napada, čak i na ovo što se dogodilo sa revizijom tuzbe BIH protiv Srbije, reagovali smo uzdržano i smireno", rekao je Vučić i nastavio: "Srbija neće nervozno regovati ni na izjave Ise Mustafe da Priština od Srbije traži ratnu odštetu", kaže Vučić, navodeći da svakodnevno prećutkujemo napade iz Prištine. "Čuli ste premijera koji govori o ratnoj odšteti. Da nije smešno, bilo bi tužno. Ni na to nećemo nervozno da reagujemo. Hoćemo da sačuvamo mir i nadam se da ćemo u tome imati podršku EU", rekao je Vučić novinarima

Podsetimo, Mogerinijeva je u Beograd došla iz Skoplja, a posetiće još Tiranu i Prištinu. Nakon sastanka sa premijerom Vučićem, ona se obratila srpskoj javnosti.

Podsetimo, visoka predstavnica EU govorila je danas u Skupštini Srbije, gde ju je dočekalo skandiranje poslanika SRS.

Mogerini je, ranije danas, razgovarala i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a sastala se i sa predstavnicima opozicije.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track