(KURIR TV) Kurc: Uz pomoć Srbije zatvorena je balkanska ruta za migrante
Foto: Kurir TV

Razgovor o pristupanju EU i migracijama

(KURIR TV) Kurc: Uz pomoć Srbije zatvorena je balkanska ruta za migrante

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc obratili su se medijima.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc boraviće danas u Beogradu u dvostrukoj ulozi - kao ministar i predsedavajući OEBS, a sa zvaničnicima će razgovarati o problemu migracija i približavanju zapadnog Balkana EU.

Austrijski šef diplomatije je uoči posete podsetio da Austrija spada u zemlje koje najsnažnije podržavaju otvaranje daljih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, što je poznato i aktuelnom malteškom predsedavanju EU.On je rekao i da je potrebno konstruktivno nastaviti dijalog Beograda i Prištine jer to može pomoći da se skeptične zemlje EU uvere da treba preduzeti dalje korake na evropskom putu Srbije.

15.52 - Na pitanje novinarke Krika, premijer Vučić, rekao je da će o gradonačelniku Siniši Malom govoriti sutra i da će javnost dobiti temeljan i širok odgovor.

15.50 - Mislim da je bitno da se ono što je dogovoreno da se ispoštuje. Austrija pokušava da daje doprinos kao presedavajući OEBS da dijalog beograda i Prištine bude uspešan i da se nastavi.

15.48 - Veliki priliv izbeglica i migranata je dovelo do opterećenja Austrije. Zajedničkim naporom uspeli smo da uz pomoć Makedonije i Srbije zatvorimo Balkansku rutu. Danas imamo 20 austrijskih policajaca na srpsko-bugarskoj granici, rekao je austrijski šef diplomatije.

15.45 - Imamo jaku političku i ljudsku povezanost Srbije i Austrije. Austrija je najveći ulagač u Srbiji sa 500 preduzeća. Oni duguju zahvalnost prema rečima Kurca zahvaljujući Vučiću i vladi. Oni žele i dalje da ulažu. to je tvoja zasluga i zasluga puta na kome se nalazi zemlja, kaže Kurc. Mi želimo da zemlje Zapadnog Balkana podržimo ka EU. Osim privredne i političke saradnje iskazujemo podršku Srbije na vrhuncu izbegličke krize.

15.43 - Austrija je značajno podržala Srbiju na Evropskom putu. Nikada mu nije teško bilo da ode u Brisel i nas podrži. Nivo trgovinske razmene će mo uvećati u narednom periodu. Imamo drugačije poglede oko KiM. Austrija poštuje stav Srbije, kao što Srbija poštuje stav Austrije.

15.42 - Saglasan sam sa ocenom Komesara Hana, da je situacija takva da je dovoljna jedna iskra za zapali region

15.41 - Planiramo rast i narednih godina. želimo još veći broj austrijskih investitora u Srbiji.

15.37 - Sebastijan posvećuje pažnju prema Srbiji savesno i revno. posebno je razgovarano o migrantskoj ruti. Razgovarano je o saradnji srpskii austrijskih policajaca. Želim jasno da ponovim, preko 90 posto ljudi držimo u prihvatnim centrima. Pozivamo još 500 van centara da idu tamo. Međutim problem je tamo da neki lakše dolaze do krijumčara, mešetara koji onda mogu da ih preko Hrvatske odvedu u neku od zemalja EU. Srbija svoje obaveze ispunjava. Srbija i Austrija ne žele da bude parking mesto za migrante.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track