KURIR TV: Vučić održao predavanje na fakultetu o bezbednosti u regionu
Foto: Vladimir Milovanović

Premijer pred studentima

KURIR TV: Vučić održao predavanje na fakultetu o bezbednosti u regionu

Politika -

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je Fakultet bezbednosti u Beogradu i tom prilikom održao predavanje studentima fakulteta.

Nakon predavanja, premijer Vučić je odgovarao na pitanja studenata. Kompletno predavanje mogli ste da pratite uživo na KURIR TV.

Premijer se u slušaonici pojavio 12.15, a njegov dolazak je propraćen aplauzom.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Na početku se obratio dekan Fakulteta za bezbednost. Premijer je pred studentima govorio na temu regionalne bezbednosti.

Foto: Kurir Tv
Foto: Kurir Tv

"Nisam profesor i ne umem tako da govorim. Pomagali su mi profesori ovog fakulteta u pisanju govora....Odlučio sam da govorim o onome što znam iz svakodnevnog života. U praksi se greške iz oblasti bezbednosti skupo plaćaju. Dve su vrste rizika sa kojima se suočavamo. Govoriću i o odbrani i o bezbednosti ma koliko različiti pojmovi bili", rekao je premijer Vučić na početku izlaganja.

Na početku izlaganja je konstatovao da je 21. vek, vek velikih tenzija i da smo do pre 30 godina imali jednu dominantnu vojnu silu. Prema rečima premijera od tada do sada su se uzdigli Ruska federacija i Evropa kao globalna sila, bez Velike Britanije.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

" Zadatak svih evropskih diplomata je da Evropu uspostavljaju kao ekonomsku i političku globalnu silu, a doći će i do daljeg razvinjaja Junkerove ideje o stvaranju evropske vojske. Morlani aspekt je taj na kojima Evropa i Nemačka insistiraju. To su velike promene...Na to dodajte i sile poput Japana, Kine, Velike Britanije...Velike su promene i na Filipinima, čiji je vođa Duerte obezbedio najveći rast. Tako se karta menja...", rekao je premijer.

Vučić smatra da se "bitka" četiri sile vodi i na teritoriji Afrike.

"Insistiraće se na tome da se šef Evrope ne zna, iako svi znamo ko je šef", dodao je Vučić.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Na retoričko pitanje šta Srbija u tim globalnim promenama treba da radi, Vučić je rekao da treba razmisliti o tome da je uvek lako izvlačiti argumente koje želite i da je potrebna analiza sveobuhvatne situacije.

"Srbija se ponaša onako kako jedino može da bi opstala...Vi procenite da li smo u tome uspeli ili ne...Nije mi bio problem da donesem odluke kojima bi se protivilo 95 odsto stanovništva. Da su i moji roditelji protiv toga...Ta situacija prođe za dve ili tri godine. Ali, ako uđete u NATO suprotno volji svog stanovništva to je nepopravljiva odluka. Treba imati u vidu i apsolutni antagonistički stav Rusije. Ne želimo da pripadamo nijednom bloku", jasan je premijer i dodao da je cilj Srbije da održi vojnu neutralnost i da održi najbolje odnose i sa Kinom i sa Rusijom.

Vučić u nedavnoj poseti Kini, Foto: Tanjug/Vlada Srbije
Vučić u nedavnoj poseti Kini, Foto: Tanjug/Vlada Srbije

"Kina više nema najjeftiniju radnu snagu. Dvostruko je skuplja radna snaga u Kini nego što je u Srbiji", rekao je Vučić govoreći o ekonomiji i tržištu.

"Mađarski premijer Viktor Orban je jednom rekao da već 20 gosina sluša o tome kako je kineski sistem neodrživa, a oni uspevaju da drže najveću prosečnu stopu rasta u vsetu. I ne pada im", napomenuo je premijer u svom izlaganju o ekonomskim aspektima koji su doveli do promena u svetu.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

"Uticaj Turske postaje sve značajniji na evroazijska zbivanja", podsetio je premijer.

On je još jednom naglasio da je za Srbiju od ključnog značaja da sačuva mir.

Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović

"Srbija nije beznačajna onako kako je u političkom smislu donedavno bila", naglasio je on.

Premijer je potom govorio o uvredama koje Srbiji stižu iz zemalja regiona i trzavicama koje iz njega stižu. On je još jednom podsetio na stav Srbije da ne odgovara na takvu situaciju.

"Ko je pomenuo Veliku Srbiju?! To su trikovi koje ćete vi brže i bolje od ostalih umeti da prepoznate, ocenite i čuvate našu zemlju", rekao je Vučić.

Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović

On je kao ključni, istakao ekonomski faktor i to pre svega trgovinu, kada je reč o Srbiji u odnosu na region.

"Za nas je region od presudnog značaja. Izvozimo u region robu i on je za nas od ključnog značaja za plasiranje naše robe. Zato ćutim i na gluposti koje čujem iz Makedonije, Hrvatske...Srbija ima suficit u trgovini s Hrvatskom. To nikada nismo imali. Uspeli smo posle 100 godina da imamo suficit sa Hrvatima, ali zato morate da platite cenu i da ćutite", rekao je Vučić na kraju svog obraćanja.

Odgovarajući na pitanja studenata on se ponovo dotakao srpske ekonomije, odnosa sa Kinom i pitanja Železare.

Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović

"Srbija je najbolje prošla zahvaljujući Železari. Samo da bismo je doveli "do zemlje" morali bismo da platimo 100 miliona dolara", rekao je Vučić i podsetio na puteve koje je Srbija imala ranije, a koji se putevi grade u vreme njegovog mandata.

"Razmišljamo o auto-putu Čačak - Kraljevo - Trstenik...I onda nam ostaju brze saobraćajnice Od Paraćina ka Zaječaru i Beograda ka Zrenjaninu. Za pola godine imaćemo auto - outeva koliko smo ih izgradili u poslednjih 60 godina. Mi to ne bismo uspeli da nije bilo našeg drila i pritiska, ali i kineskog pritiska. Za 2,5 godine ići ćete do Budimpešte za samo tri sata. Značajno brže nego automobilom!", rekao je novoizabrani predsednik Srbije.

Premijer je istakao da će Srbija jačati svoju vojsku, kako bi jačala stabilnost.

"Vodite računa o svojoj državi. Država se ne dobija na poklon, a lako se ruši. Tucite se i borite se za svoju ideju, svoju zemlju i ne trudite se da se dopadate svima", poručio je Vučić.

Vučić: Kukaju oni koji najviše imaju

"Običan narod nikada ne kuka, kukaju oni koji imaju više, a ne sirotinja! Njih zanimaju samo oni i niko više! Samo se oni drugačije izjašnjavaju, a imaju veću platu od mene. Moja plata je velika, 120.000 dinara, a oni žive pet puta bolje od mene", poručio je premijer.

KURIR TV, VUČIĆ PRED NOVINARIMA: Srbija dobija premijera 11, 12. ili 13. juna

VUČIĆ POTVRDIO: Bratislav Gašić će biti šef BIA!

(EPK, Foto: Kurir TV, Tanjug/Vlada Srbije, Vladimir Milovanović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14 epizoda: Lazar 3 - srpska ubojita zver!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track