LIDIJA UDOVIČKI NI REČI O AFERI: Srbija je jedina država u Evropi koja nema vetroparkove
Foto: Printscreen N1

Nije pojasnila da li je razgovarala sa Pajtićem

LIDIJA UDOVIČKI NI REČI O AFERI: Srbija je jedina država u Evropi koja nema vetroparkove

Politika -
Od kada je u javnosti plasirana afera s vetroparkovima, prisluškivanjem i optužbama za korupciju, Udovički je napomenula da bi volela da zna ko stoji iza tog pisma, ali da u ovom momentu može samo da kaže da zna ko ne stoji iza toga - ni ona, ni njen suprug

BEOGRAD - Lidija Udovički, sestra ministarke Kori Udovički, pohvalila je danas najavu ministra Aleksandra Antića o početku gradnje prvog vetroparka u našoj zemlji, upitavši se znaju li građani da je Srbija jedina država u Evropi koja nema vetroparkove, a saopštila je da ona i njen muž ne stoje iza pisma kongresmena SAD potpredsedniku te zemlje Džozefu Bajdenu.

U telefonskoj izjavi Televiziji N1, prvoj od kada je u javnosti plasirana afera s vetroparkovima, prisluškivanjem i optužbama za korupciju, Udovički je napomenula da bi volela da zna ko stoji iza tog pisma, ali da u ovom momentu može samo da kaže da zna ko ne stoji iza toga - ni ona, ni njen suprug.

Objašnjava da je od proleća 2014. godine, kada se povukla iz kompanije "Kontinental Wind partners" i otišla iz Srbije, da je malo vremena provodila u državi, te da se uopšte nije bavila tom kompanijom, niti vetroparkom. Kaže da se povukla da bi ispoštovala kodeks o izbegavanju konflikta interesa u toj kompaniji, a što je zahtevalo da se potpuno povuče iz tog posla na dan kada je njena sestra ušla u Vladu Srbije.

Udovički je ocenila da bi upravo početak gradnje vetroparkova u Srbiji bio znak da se radi na reformi energetskog sistema, s ciljem da bude "imun na korupciju i zloupotrebe od državnih monopola".

"Takve reforme su i obaveza Srbije prema Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope, jer je zemlja članica i potpisnica tog ugovora, a u ispunjavanju tih obaveza veoma kasni. To je tema koja mene brine i zanima i isto to je bila misija kojom sam se bavila proteklih godina u Srbiji dok nisam 2014. godine otišla", rekla je Udovički.

Nada se, dodala je, da će se svi uskoro naći na presecanju vrpce za početak gradnje prvog velikog vetroparka u Srbiji, a ona će se, rekla je, tom pozivu sigurno odazvati.

"Želim da se svi setimo da je to 2015. godina i da je upamtimo, jer bilo je ovakvih izjava i od drugih ministara i u drugim vladama ranije - da smo pažljivo pisali godine pa da vidimo koliko je vremena od tada prošlo do danas, a mi još uvek nemamo nijedan vetropark", primetila je Udovički.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track