Ljajić: Ne očekujemo Šešelja pre utorka
Foto: Zorana Jeftić

Hag - Beograd

Ljajić: Ne očekujemo Šešelja pre utorka

Politika -
Tribunal će, kako saopštavaju, Šešeljev odlazak iz pritvorske jedinice potvrditi tek kada on napusti Holandiju. Iz bezbednosnih razloga pripreme se ne obelodanjuju

Iako je Tribunal u Hagu odlučio da na privremenu slobodu pusti lidera radikala Vojislava Šešelja, procedura za njegovo oslobađanje trajaće još nekoliko dana. Kako kaže predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić, ne očekuje se da Šešelj u Beograd stigne pre utorka.

Tribunal će, kako saopštavaju, Šešeljev odlazak iz pritvorske jedinice potvrditi tek kada on napusti Holandiju. Iz bezbednosnih razloga pripreme se ne obelodanjuju.

Lekar iz Tribunala je preporučio a Vojislav Šešelj se saglasio s tim da se njegova medicinska dokumenta prevedu i da on ta dokumenta preda svom lekaru u Srbiji. Za oslobađanje Vojislava Šešelja garancije je dala Vlada, podsećaju u Srpskoj naprednoj stranci. Dodaju da u povratku lidera radikala ne vide ništa loše.

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je da je ova, poslednja odluka stvar humane prirode.

"Što se tiče same Vlade Srbije, mi se brinemo o svakom našem građaninu, brinemo se i o Vojislavu Šešelju. Što se tiče same politike - nemamo zbog čega da se brinemo jer mislim da je ta politika prevaziđena davno u prošlosti", naveo je Babić.

Političku poruku u odluci Haga, međutim, čita ministar za rad Aleksandar Vulin. On smatra da je puštanje Vojislava Šešelja pokušaj destabilizacije Srbije.

"Sve ovo je mnogo veće od puštanja Šešelja. Ovo je odgovor Vučiću - hoćeš Putina u Beogradu, hoćeš da imaš Paradu, a nisi pristao da ga držimo još deset godina u zatvoru, moraš da napustiš politiku odnosa i Rusija i Evropska unija", smatra Vulin.

U Demokratskoj stranci traže od ministra da kaže ko je sa Zapada tražio da Srbija menja politiku prema Rusiji.

"Aleksandar Vulin je u dve rečenice uspeo da protivreči samom sebi. Prvo je izneo stav da je premijer Vučić omogućio puštanje Šešelja na slobodu, da bi odmah zatim ocenio da Hag želi da destabilizuje stanje u Srbiji", kažu u Demokratskoj stranci.

Vojislav Šešelj je optužen za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Vojvodini. Završne reči u procesu protiv njega iznete su još u martu 2012, a izricanje presude je odloženo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track