MANDAT VLADE POČINJE OVIM REČIMA: Ovako će se ministri zakleti Srbiji na odanost...
Foto: Profimedia

Neophodna podrška najmanje 126 poslanika u Skupštini

MANDAT VLADE POČINJE OVIM REČIMA: Ovako će se ministri zakleti Srbiji na odanost...

Politika -

BEOGRAD - Nova vlada Srbije, koja treba da bude izabrana na sednici Skupštine zakazanoj za sutra, mora u parlamentu da dobije podršku najmanje 126 poslanika, a njen mandat počinje polaganjem zakletve.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Na sutrašnjoj sednici parlamenta kandidat za predsednika vlade Aleksandar Vučić izložiće program vlade i predložiti njen sastav, a poslanici će istovremeno glasati o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade.

Vlada Srbije nadležna je da utvrdjuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamenti zakone i druga akta, usmerava i uskladjuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track