MARKO ĐURIĆ: Pokrajina da promeni Ustav i u njega unese veze sa Srbijom
Foto: Fonet

Srbijja neće brisati preambulu o Kosovu

MARKO ĐURIĆ: Pokrajina da promeni Ustav i u njega unese veze sa Srbijom

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da Srbija iz Ustava neće menjati preambulu o Kosovu i ono što je zasnovano na istorijskim argumentima, te da bi pokrajina to trebalo to da učini i u svoj ustav unese institucionalne veze sa Srbijom.

"Pokrajina treba da promeni svoj Ustav i u njega unese institucionalne veze sa Srbijom. Očekivati od Srbije da izmeni nešto što je uverenje preko 90 odsto gradjana, zasnovano na istorijskim, moralnim i političkim argumentima, neće se desiti", rekao je Djurić na TV B92 i dodao da se preambula neće brisati ni zbog ulaska u EU.

Povodom izjava šefice pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri, Djurić je naveo da se o revitalizaciji mosta ne Ibru ne može pričati dok se ne osigura bezbednost žitelja Kosovske Mitrovice i dok se Ulica kralja Petra ne pretvori u pešačku zonu, kako bi se izmedju ostalog sprečila mogućnost da se bilo ko iz južnog dela grada kolima zaleće u srpski deo grada.Tahiri je navela juče, nakon susreta u Briselu sa srpskom delegacijom, da revitalizacija mosta mora da počne do 15. avgusta, a ta izjava je prema Djurićevim rečima njeno iskrivljeno vidjenje dogovora."Ona vrlo često svoje vidjenje sveta prikazuje kao stvarnost, kao izvrnuto ogledao samo njoj poznato", rekao je Djurić i ocenio da ona takvim izjavama nanosi štetu svom kredibilitetu.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Mi smo u četiri ujutru sedeli sa najbližim saradnicima Federike Mogerini i ona je tim ljudima dala reč da neće iznositi svoje interpretacije, to neko svoje izmišljeno vidjenje, pa je opet to uradila", rekao je on i dodao da je tako "ponovo pokušala da profitira na nekoliko sati u svojoj javnosti"."Verujte, to što ja kažem da most neće biti otvoren dok ulica ne bude pešačka zona, to će preneti i albanski mediji pa će ona opet ispasti smešna", rekao je Djurić.

Tahiri relativizuje ceo pregovarački proces i "stavlja se u ulogu EU" kada govori o tome kada će most biti otvoren, rekao je Djurić. "Dok cela Ulica kralja Petra ne postane pešačka zona, otvaranja mosta ne može biti. Za nas je važna bezbednost u Mitrovici, mora se obezbediti to da ne mogu konvoji da uleću iz južnog u severni deo Mitrovice. Nama je važno da punkt Kfora bude u blizini", naveo je Djurić.Prema njegovim rečima, zasad nema uslova i potrebe da srpski i kosovski premijer sednu za sto.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Predsednik vlade je pokazao da kada treba da se založi za srpske interese, kada treba da se uradi nešto hrabro u procesu normalizacije, on je tu, isto kao i kada treba da se kaže ne. Ali zasad na najvišem nivou nema razgovora, mi smo na to spremni, kada se stvore uslovi", naveo je Djurić.

Prema njegovim rečima, za Srbiju ništa ne znače razgovori Prištine i Podgorice o demarkaciji granice, jer "lažna država" ne može menjati granice Srbije.Djurić je naveo i da je pitanje Zajednice srpskih opština za Beograd prioritet, te da Beograd čini sve da izbije agumente Prištini za izgovor zašto ona još nije osnovana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track