MARKO ĐURIĆ: Poruke Džozefa Bajdena o neophodnosti formiranja ZSO su ohrabrujuće
Foto: Beta

Poseta američkog potpresednika

MARKO ĐURIĆ: Poruke Džozefa Bajdena o neophodnosti formiranja ZSO su ohrabrujuće

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su poruke potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Prištini da je neophodno obezbediti formiranje Zajednice srpskih opština, ohrabrujuće, ističući da je ZSO ujedno uslov bez koga se ne može podstaći napredak u odnosima Beograda i Prištine.

Bajden je tokom nedavne posete Kosovu poručio političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je upozorio, Priština izgubiti podršku SAD.

"Reči koje smo mogli čuti od potpredsednika SAD u Prištini svakako su ohrabrujuće. Mi od Prištine očekujemo, ne više reči, nego dela. Mislim da je naredni period veoma važan za izbalansiranu primenu sporazuma i dalji napredak u normalizaciji, čak bih rekao da je conditio sine qua non, uslov bez koga se ne može podstaći napredak tih odnosa, sprovodenje dogovora o Zajednici srpskih opština", rekao je Đurić u intervjuu za Radio slobodna Evropa.

Kada je reč o stanju u Kosovskoj Mitrovici, Đurić je rekao da je za Srbiju pre svega prioritet bezbednost i očuvanje stabilnosti u tom delu Kosova i Metohije i zato, kako je naveo, most na Ibru neće biti otvoren sve do momenta dok ne bude u potpunosti završeno pretvaranje Ulice kralja Petra u pešacku zonu.

"Ona će u donjem delu, dakle, u delu prema mostu, biti potpuno nivelisana, tako da će saobraćaj da se odvija isključivo u pravcu Bošnjacke mahale i mešovitog sela Suvi Do, a ne prema centru Severne Kosovske Mitrovice, i - što je bila jedna od bojazni srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije - dakle, tog scenarija neće biti", kazao je Đurić.

Na pitanje RSE, može li ekonomija u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine da učini više nego politika, Đurić je odgovorio da je veoma važno da se razvijaju, kako poslovne veze, tako i one u drugim sferama života.

"Mislim da to u značajnoj meri može da doprinese deeskalaciji tenzija i jačanju veza među ljudima, što je ključni preduslov da i politika bude orijentisana ka budućnosti i izgradnji daleko boljih odnosa nego što su bili u prošlosti", dodao je Đurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track