Marko Đurić: Vučić u nedelju na Kosovu
Foto: Beta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić: Vučić u nedelju na Kosovu

Politika -
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetiće Kosovo i Metohiju u nedelju, 3. aprila, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

To je velika i važna vest za sve građane, posebno one na Kosovu i Metohiju. Premijer će u nedelju, 3. aprila posetiti Kosovo i Metohiju, gde će se sastati sa rudarima Trepča, posetiti Zubin Potok, Kosovsku Mitrovicu - rekao je Đurić.

On je dodao da je to za narod na Kosovu i Metohiji veoma snažna podrška u jednom teškom i nestabilnom vremenu i da misli da se svi raduju i vesele da ugoste premijera Vlade Srbije.

Srbija razmišlja o uvođenju mera reciprociteta za Prištinu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić kazao je da se razmišlja da Srbija uvede mere reciprociteta za kamione sa Kosova, pošto su kamioni iz Srbije, među kojima i oni sa naftom,i dalje blokirani. "M nećemo ćutke čekati da naši interesi budu zgaženi. Ali mislim da još uvek postoji mali prostor da se ta stvar reši i očekujem neke dobre vesti u toku dana", kazao je Djurić, gostujući na Radio-televiziji Srbije.On je pozvao predstavnike Kosova da prestanu sa blokadom srpskih kamiona i međunarodnu zajednicu da reaguje nadosadašnje ponašanje Prištine.

"Priština je uveliko prešla sve granice i ušla u crvenu zonu neprihvatljivog ponašanja. Mi ne sprečavamo bilo čiji kamion, sa bilo kakvim materijama da ulazi u centralnu Srbiju, nikada nismo branili Prištini da trguje. Ja više ne pitam Prišinu, pitam međunarodne predstavnike kako mogu ovo da tolerišu", kazao je Djurić.Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, među kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100 hiljada evra, saopštila je juče Carina Kosova.Istovremeno, na Kosovo nije ušlo nijedno vozilo koje je prevozilo gas i maziva poreklom iz Srbije, a procenjeno je da dnevna šteta koju zbog zabrane imaju kompanije iz Srbije iznosi 21 hiljadu evra.

Do sada je ulazak na Kosovo zabranjen za pet cisterni koje su prevozile prirodni gas, maziva ili naftu.Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvođenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

Inače, odluka Vlade Kosova nije zabranila uvoz već je samo odlučila da ne prizna ADR sertifikate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevozi opasna materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas.

"Nećemo ćutke gledati kako se gaze naši interesi"

Đurić rekao je danas da postoji još uvek jedan mali prostor da se reši problem sa blokadom kamiona koji danima stoje na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova i da se nada nekim vestima u toku dana.On je za RTS rekao i da Srbija razmišlja o merama reciprociteta, jer neće ćutke gledati kako se njeni interesi gaze.Đurić je, takođe, pozvao EU da što urgentnije počne da se bavi ovim pitanjima, jer Srbija više ne može da čeka.Uz napomenu da to što se dešava sa kamionima nema nikakvog smisla i da Srbija ne sprečava bilo čiji kamion da uđe u centralnu Srbiju, da svo vreme najnormalnije pušta kamione, bez problema i zadržavanja, Djurić je rekao da sada više ništa ne pita Prištinu, već predstavnike EU dokle će tolerisati ovu jednostranu blokadu koja šteti i građanima i privredi i svemu za šta se deklarativno zalažu, noramlizaciji odnosa i drugog i dokle misli da Srbija može da čeka i trpi.

"Kako je moguće da se danima niko iz Prištine njima ne javlja na telefon? Priština je uveliko prešla sve granice i ušla u crvenu zonu neprihvatljivog ponašanja. Ovo nema nikakve veze sa normalnim odnosima i uvažavanjem bilo čijih interesa", istakao je Djurić, navodeći da Srbija ima granice strpljenja i da neće ćutke gledati kako se gaze njeni interesi.

Đurić kaže da ono što je Priština želela da postigne nema nikakve veze sa ekonomskim i drugim ciljevima, već isklujučivo sa politikom i njihovom željom da afirmišu status.

"Ništa se ne menja na Univerzitetu u Prištini"

Ništa se na Univerzitetu u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, neće menjati, rekao je Đurić."On je okosnica naše budućnosti na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da je Vlada Srbije ponosna na tu instituciju, gde više od 12.000 studenata uče i rade ništa slabnije nego na drugim državnim univerzitetima.

Đurić je istakao da svako ko pokušava da podrije i destabilizuje univerzitet, širenjem lažnih vesti i unosenjem panike među studente pred upisni rok, ne radi u interesu srpske zajednice.

"Vlada je čvrsto iza univeriziteta, svih fakulteta i iza svih drugih obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji. Znamo u čijem interesu i u sklopu čijeg iracionalnog ponašanja smo do sada viđali različite nasrtaje na naš obrazovni sistem", rekao je Đurić.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track