MARKO ĐURIĆ:  ZSO pitanje svih pitanja za Srbiju, još bez dogovora o tablicama
Foto: Beta

Zajednica donosi mir i sigurnost

MARKO ĐURIĆ: ZSO pitanje svih pitanja za Srbiju, još bez dogovora o tablicama

Politika -

BRISEL - Mi smo u razgovoru sa visokim predstavnicima Evropske službe za spoljne poslove pokrenuli pitanje Zajednice srpskih opština i na tome insistiramo na svakom sastanku, izjavio je danas u Briselu direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Za nas je to pitanje svih pitanja, rekao je Đurić u izjavi novinarima posle sastanka sa prištinskom delegacijom i istakao da je Prištini jasno rečeno da mora da preduzme dodatne korake radi formiranja Zajednice srpskih opština.

Đurić je napomenuo da je Srbija spremna da primeni sporazum o telekomunikacijama, ali da čeka da druga strana ispuni svoj deo obaveza. Đurić je ocenio da u Prištini postoji određena doza konfuzije po pitanju stvaranja Zajednice srpskih opština.On, međutim, očekuje da pitanje stvaranja Zajednice bude povoljno rešeno posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i izjava više međunarodnih zvaničnika koji imaju uticaja u, kako je naveo, našoj južnoj pokrajini.Zajednica donosi mir i sigurnost kako Srbima tako i Albancima, istakao je Đurić.

Đurić je ukazao i da se srpska strana protivi da se pitanje tablica vezuje za status Kosova i Metohije.Napominjući da Srbija neće menjati svoj stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, Đurić je rekao da bi bilo najbolje da se prekriju statusni simboli i da se građanima omogući da normalno putuju.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Mi se već dva dana mučimo sa užasno nepovoljnim sporazumom iz 2011. o registarskim tablicama koji je tadašnja vlada napravila, rekao je Đurić i objasnio da je po tom sporazumu "bezmalo predviđeno da naše tablice više ne postoje" na Kosovu i Metohiji.

Kocijančić:EU sa Timom za ZSO kad bude na dnevnom redu

BRISEL - Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da će se predstavnici EU sastati sa Upravljačkim timom za Zajednicu srpskih opština nakon što dalji koraci u formiranju ZSO budu razmotreni u okviru dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.Kocijančić je Tanjugu rekla da Zajednica srpskih opština nije danas bila na dnevnom redu razgovora, odnosno tehničkog dijaloga u Briselu, i da neće biti tema ove sedmice."EU će se sastati sa Upravljačkim timom i drugim relevantnim učesnicima sa Kosova nakon što se o budućim koracima u uspostavljanju Zajednice srpskih opština bude razgovaralo u Briselu", rekla je Kocijančić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track