MIHAJLOVIĆ: Srbija nije izgubila bitku za očuvanje spomenika na Kosmetu
Foto: Fonet

Pred zasedanje UNESKA

MIHAJLOVIĆ: Srbija nije izgubila bitku za očuvanje spomenika na Kosmetu

Politika -
Ako odluka bude pozitivna za albansku stranu, Unesko neće biti kao što je nekad bio, postaje snažna politička organizacija i poligon za dokazivanje nekih političkih igara, a nikako samo za zaštitu kulturne baštine", rekao je Mihajlović

BEOGRAD - Direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović je, povodom današnjeg glasanja Izvršnog saveta Uneska o predlogu za prijem Kosova u tu organizaciju, izjavio da Srbija nije izgubila bitku za očuvanje srpskih spomenika u toj pokrajini.

Mihajlović, koji je bio dugogodišnji izveštač sa Kosova i Metohije, izjavio je jutros da predstoji ozbiljan posao i diplomatska inicijativa koju Srbija mora da obavi do novembra, kada zaseda Generalna konferencija Uneska.

On je dodao da je proces glasanja u Unesku komplikovan, pogotovo što uzdržani glasovi imaju, kada je u pitanju srpska pozicija, "snagu glasa protiv nas".

"U svakom slučaju, ako odluka bude pozitivna za albansku stranu, Unesko neće biti kao što je nekad bio, postaje snažna politička organizacija i poligon za dokazivanje nekih političkih igara, a nikako samo za zaštitu kulturne baštine", rekao je Mihajlović.

On je podsetio da je stav je državnog i crkvenog vrha Srbije da je clanstvo Kosova u Unesku - neprihvatljivo. "To je legitiman stav - 'mi ne damo, a vi otmite' - to je stav koji Srbiji pruža priliku da u nekom promenjenom odnosu snaga možda preduzme akcije drugačijeg tipa, to je ispravan stav u ovom trenutku pored diplomatskih akcija koje Vlada Srbije i država Srbija sprovodila proteklih meseci i godina na zaštiti od takvog napada na kulturno blago na KiM", rekao je Mihalović.

Prema njegovim rečima, taj stav ne znači predaju tih spomenika, već pokušaj da se i tako odbrani kulturno blago. "Kosovo i Metohija je područje sa najgušćom koncentracijiom hrišćanskihn spomenika i to nije samo atak na srpsko blago to je atak i na hrišćansko blago i nasleđe", rekao je Mihajlović.

Osvrćući se na motivaciju Prištine, Mihajlović kaže da tamošnje vlasti ne zanima ni kultura, ni baština, članstvo u Unesku će biti samo još jedan pečat na takozvanu nezavisnosti Kosova isključivo zbog unutrašnjo-političkih razloga.

U slučaju da Kosovo bude primljeno u Unesko, Mihajlović kaže da se neće promeniti odnos prema srpskim spomenicima. "Kao i do sada, ljudi koji su na vlasti u Prištini će trpeti pritiske međunarodne zajednice da to čuvaju, ekstremisti će kao i do sada napadati i skrnaviti te spomenike, dakle, neće biti nekih ozbiljnih promena i neće ništa drugo očuvati te spomenike osim naroda, duha, vere i strpljenja", rekao je Mihajlović.

On je rekao da je 1999. godine bio nacionalistički i ekstremistički tajfun koji je bio usmeren prema stanovništvu da se etnički očisti Metohija i dobar deo Kosova, nakon toga usledilo je paljenje srpskih spomenika, crkava, rušenje grobalja.

Podsetio je da je 17. marta 2004. u novom talasu uništeno 150 spomenika među kojima manastir Devič, biser srednjovekovne kulture, jedan od manastora koji su na spisku Uneska. Mihajlović kaže da se tu ništa nije promenilo, "imali smo godinama posle toga zaklinjanje iz Prištine da će to obnoviti i srediti".

"Mi ovu bitku nismo izgubili, nije to bitka koja je izgubljena unapred, ovo je bitka protiv većeg dela sveta", rekao je Mihajlović. Predstoji ozbiljan posao i diplomatska inicijativa koju Srbija mora da kako kaže, finišira u periodu do novembra do Generalne konferencije - to je posao kada ubeđujete zemlje koje su priznale Kosovo da je ovo proces koji je štetan za zaštitu hrišćanske kulturne baštine i svetske kulturne baštine.

Ističe da Srbija ima saveznike i prijatelje u čitavom svetu, ali da "matematika u forumima nije na našoj strani". Mihajlović je rekao da diplomatska ofanziva nije zakasnela, jer ništa drugo nismo mogli da preduzmemo, pošto se radi o jednom cilju - da Kosovo postane članica UN.

To je politički cilj političke elite na Kosovu, glavni cilj ekstremista koji su u većini u političkoj eliti na KiM - da se etnički očisti KiM od Srba i da se izvrši takozvana "asanacija etničkog terena", počupaju srpski koreni i sruše spomenici, rekao je Mihalović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track