Ministar Selaković: Poglavlje 23 je najteže
Foto: Zorana Jevtić

Posle posete Hana

Ministar Selaković: Poglavlje 23 je najteže

Politika -
Ministar je dodao da ne treba kriti da će svaka zemlja EU, a koja je naš sused, iskoristiti to poglavlje kao priliku da traži nešto za sebe

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je poslednja, treća verzija nacrta Akcionog plana za poglavlje 23 u potpunosti uvažila sve preporuke i komentare Evropske komisije.

Selaković je rekao da je otvaranje pregovora o tom poglavlju sada mimo kompetencije i mogućnosti Srbije i da će se videti kako će se EK izjasniti o tom planu."Poslednja verzija je potpuno uvažila sve poreporuke i komentare EK, a dobila je i pozitivno mišljenje našeg Minsitarstva finansija, jer je svaka stavka i pozicija izbudžetirana", rekao je Selaković, dodajući da je nacrt tog plana prošao i parlamentarnu kontrolu, kroz rad tri skupštinska odbora.

Selaković je napomenuo da je samo poglavlje 23 najteže poglavlje, jer, kako je objasnio, u njemu nema striktirnih evropskih merila i standarda i onoga što je jednako za svih 28 članica EU."Tu je dosta političkih kriterijuma, dosta političkih stvari. Svakako da je dosta težak deo pravosuđa, borba protiv korupcije, koja je nešto na čemu radimo mnogo, ali tu su i osnovna prava, ljudska i manjinska prava", rekao je Selaković.

On je dodao da ne treba kriti da će svaka zemlja EU, a koja je naš sused, iskoristiti to poglavlje kao priliku da traži nešto za sebe."Srbija kada su u pitanju manjinska prava ima jedan od najboljih zakonodavnih okvira u Evropi, ali je evidentirano da se zakonski okvir u Srbiji ne primenjuje u potpunosti", naveo je ministar pravde. Dodao je da Srbija ima obavezu da do kraja godine izgradi "mini akcioni plan" koji se tiče manjinskih prava i koji će predvideti kako ćemo sve što je predviđeno zakonom u pogledu manjinskih prava i primeniti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track