MINISTARSTVO PRAVDE: Stigla DODATNA pitanja suda u Kolmaru o Haradinaju
Foto: Fonet/ap

Odluka zakazana za 6. april

MINISTARSTVO PRAVDE: Stigla DODATNA pitanja suda u Kolmaru o Haradinaju

Politika -

BEOGRAD - Mnistarstvo pravde Srbije dobilo je dodatna pitanja Apelacionog Suda u francuskom gradu Kolmaru, koji odlučuje po zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je danas u Ministarstvu.

U pitanjima francuskog suda traži se pojašnjenje zakonskih odredbi koje se odnose na dela za koja se Haradinaj tereti u Srbiji.

Sud u Kolmaru je zatražio da mu odgovori na dodatne zahteve budu dostavljeni najkasnije do kraja marta, budući da je nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja zakazano za 6. april.

(VIDEO) SUD U KOLMARU: Haradinaja izveli iz sudnice! Odluka 6. aprila!

Pitanja francuskog suda Ministarstvo pravde je prosledilo tužilaštvu za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja.

Jedno od pitanja je kog datuma je u krivično pravo Srbije unet član 142, stav 1, Krivičnog zakonika Srbije, koji predviđa kažnjavanje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Takođe, pitanje je i da li su odredbe tog člana bile važeće između 12. i 20. juna 1999. godine, kada su počinjena dela za koja se Haradinaj sumnjiči.

Sud u Kolmaru se, pored ostalog, interesuje i koje su maksimalne kazne predviđene za ta dela i da li odredbe sprskog zakona omogućavaju gonjenje za dela za koja se tereti Haradinaj, te koje pravne odredbe važe za zastarevanje krivičnih dela u srpskom pravu.

U Ministarstvu pravde su istakli da će ispoštovati rok i do kraja meseca dostaviti sve što je Sud u Kolmaru tražio od dodatnih informacija.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije.

Foto: Fejsbuk Printskrin
Foto: Fejsbuk Printskrin

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje. On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track