MIRO KOVAČ: Mi smo za odnose sa Srbijom, kao Nemci i Francuzi posle rata
Foto: Profimedia

Rad na rešenju za poglavlja 23 i 24

MIRO KOVAČ: Mi smo za odnose sa Srbijom, kao Nemci i Francuzi posle rata

Politika -

BRISEL - Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je sinoć da je ambicija Zagreba da sa Srbijom izgradi odnose kakve su posle Drugog svetskog rata izgradile Nemačka i Francuska.

Kovač je ponovio da Hrvatska radi na rešenju za poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Srbijom u kojima se čeka "zeleno svetlo" s hrvatske strane kako bi ona mogla biti otvorena.

"Sve je moguće. Mi želimo postići rešenje, ali želim biti oprezan", rekao je Kovač o mogućnosti da Srbija otvori ta dva poglavlja do kraja juna.

Kovač je to izjavio tokom predavanja koje je održao u briselskoj kancelariji Zadužbine Konrad Adenauer, na temu "Hrvatska na raskrsnici između srednje i jugoistočne Europe".

On je naveo da se Hrvatska sada mora repozicionirati i imati aktivnu ulogu kako u srednjoj, tako i u jugoistočnoj Evropi, prenela je Hina.

Izrazio je spremnost Hrvatske da pomogne svim svojim jugoistočnim susedima na njihovom evroatlanskom putu.

U tom kontekstu je izdvojio Bosnu i Hercegovinu, za koju Hrvatska, kako je kazao, ima posebnu odgovornost zbog tamošnjih Hrvata, koji su konstitutivni narod i zbog činjenice da je ta zemlja najbliži sused i jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track