MSP: Potežicu povlačimo iz Libije, ali nije kriv za smrt diplomata
Foto: RTV Pančevo

Istraga o tragediji

MSP: Potežicu povlačimo iz Libije, ali nije kriv za smrt diplomata

Politika -

Utvrđeno je da nema odgovornosti ambasadora za otmicu Slađane Stanković i Jovice Stepića, ali je bilo propusta, kaže Veljko Odalović

Predsednik komisije Ministarstva spoljnih poslova, koja sedam meseci ispituje otmicu i pogibiju dva službenika srpske ambasade u Libiji, kaže da je predloženo da ambasador Srbije u toj zemlji Oliver Potežica bude povučen!

Veljko Odalović je za Insajder rekao da se čekaju izveštaji iz Libije i SAD, jer bez toga ostaje nepoznato gotovo sve što je važno - ko je oteo srpske državljane Slađanu Stanković i Jovicu Stepića, koji je bio motiv otmice i kako je moguće da su ubijeni u vazdušnim napadima SAD.

- Jedan od predloga komisije je da ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica bude povučen iz Tripolija - rekao je Odalović i istakao da su utvrđeni propusti, ali tvrdi da, prema nalazima komisije, nema Potežičine odgovornosti za otmicu dvoje službenika ambasade.Kako je rekao, Srbija nije odustala od zatvaranja ili premeštanja naše ambasade iz Libije, ali o njenoj sudbini nije mogla da odlučuje tehnička vlada.

Stradali... Slađana Stanković i Jovica Stepić
Stradali... Slađana Stanković i Jovica Stepić

Podsetimo, Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrati u novembru 2015, kada su krenuli sa ambasadorom Potežicom, koji je tamo u službi sedam godina, da izvuku njegovu porodicu na sigurno. Od tada se ništa o njima nije znalo sve dok nisu poginuli u februaru, i to u američkim vazdušnim napadima na baze Islamske države kod Sabrate.

MSP je ubrzo oformio posebnu komisiju koja je istraživala ceo slučaj, od kidnapovanja do ubistva dvoje radnika naše ambasade u Tripoliju, ali i o tome da li ima eventualne odgovornost ambasadora Potežice. Međutim, do danas nadležno ministarstvo uporno odbija da javnosti saopšti detaljnije rezultate interne istrage.Inače, Srbija je jedna od retkih država koja još uvek ima diplomatsko predstavništvo u Tripoliju.B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja