Naser Orić za Kurir: Ne verujem Srbiji, živ neću tamo!
Foto: Profimedia

Ratni komandant BiH iz švajcarskog zatvora

Naser Orić za Kurir: Ne verujem Srbiji, živ neću tamo!

Politika -
Državljanin sam BiH, države koja ima svoje organe, pa mogu da me gone

BEOGRAD - Živ u Srbiju neću, poručio je juče iz pritvora u Švajcarskoj Naser Orić, ratni komandant BiH u Srebrenici, za Kurir.

- Ja sam državljanin Bosne i Hercegovine, države koja ima svoje organe, pa i mogu da me gone za sve što smatraju da treba. Ne bežim od Haga, pa ni od švajcarskog suda, neka mi sudi. Ali živ u Srbiju neću jer je Srbija agresor i zemlja kojoj ja ne verujem - poručio je Orić za naš list preko svog prijatelja, načelnika opštine Srebrenica Ćamila Duratovića.BiH hoće slučajOn je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna na osnovu poternice iz Beograda. Sa njim je u tom trenutku bio i Ćamil Duratović, koji je kasnije pripretio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da ni slučajno ne dođe u Potočare 11. jula ako Orić ne bude pušten. Istovremeno, predsednik Bošnjaka u BiH Bakir Izetbegović zatražio je da se ovaj slučaj ustupi BiH. Međutim, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević juče je isključio tu mogućnost jer porodice žrtava nisu dale saglasnost. Takođe, on je rekao i da nije znao da će Orić biti uhapšen.- Na insistiranje bosanske strane, protokol je napravljen tako da pre ustupanja predmeta moramo da pribavimo saglasnost porodica žrtava. Mi smo intervjuisali predstavnike porodica žrtava i oni su jednoglasno odbili da se taj predmet ustupi - rekao je Vukčević, ne želeći pritom da prognozira da li će Orić biti izručen Srbiji.Inače, Haški tribunal pokrenuo je juče sajt pod nazivom „Tribunal se seća: Genocid u Srebrenici“.A srpske žrtve?Na njemu je, između ostalog, postavljen i video-snimak koji govori o događajima tokom zauzimanja Srebrenice, prikazuju se muslimanske žrtve, ali nema ni reči o stradanju Srba.(D. L.)

Važan susretDAČIĆ DANAS SA LAVROVOMHapšenje Orića dovodi se u vezu sa usvajanjem rezolucije o Srebrenici, kao prečica do pristanka usvajanja ovog dokumenta. O rezoluciji će danas, svako ponaosob, razgovarati Ivica Dačić i predsednik RS Milorad Dodik sa Sergejom Lavrovom, šefom ruske diplomatije. Dodik je najavio da će zatražiti veto Rusije, dok juče niko iz Vlade nije želeo da saopšti sa kakvim će stavom Dačić izaći pred ruskog zvaničnika. Niko nije mogao da nam potvrdi kada će se tačno sastati državni vrh u vezi sa rezolucijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track