NASTAVAK EVROINTEGRACIJA UPRKOS HRVATSKOJ RAMPI: Srbija otvara samo poglavlje 24?
Foto: Fonet

Beograd uveren da će ipak dobiti saglasnost suseda

NASTAVAK EVROINTEGRACIJA UPRKOS HRVATSKOJ RAMPI: Srbija otvara samo poglavlje 24?

Politika -

Ako Hrvatska ne bude dala saglasnost da Srbija u junu otvori poglavlje 23, postoji mogućnost da Srbiji bude otvoreno samo poglavlje 24, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost.

Kako je rečeno, "nije zapisano u kamenu" da se poglavlja 23 i 24 otvaraju u isto vreme, te postoji teoretska mogućnost, ukoliko se oko toga slože sve države članice, da bude otvoreno samo jedno od ta dva poglavlja oko kojeg već postoji saglasnost svih 28 zemalja EU, a da li će se to i dogoditi, ostaje da se vidi narednih nedelja.

Isti izvor navodi da je Beograd ipak uveren da će Hrvatska tokom maja ili početka juna odobriti otvaranje i poglavlja 23.

Kako objašnjavaju, otvaranje poglavlja 23 i 24, kao najvažniji, na početku pregovora, praksa je od pristupnih pregovora Hrvatske i Crne Gore, jer se pokazalo da sa tim poglavljima ima najviše poteškoća. Međutim, kako je rečeno, taj princip možda bi mogao da bude i zaobiđen, ako se proceni da je to i u interesu svih, odnosno ako Zagreb ostane pri čvrstom stavu.

Srbiji su, podsetimo, najpre otvorena poglavlja 35 (normalizacija odnosa sa Kosovom) i poglavlje 32 (finansijska kontrola).

Čak iako Hrvatska odluči da da saglasnost da Srbija otvori poglavlje 23, njeni uslovi ostaju na snazi dok ne budu ispunjeni, što se može otegnuti i do kraja pregovora, ako Srbija ostane pri stavu da neće menjati zakon koji se odnosi na nadležnost u procesuiranju ratnih zločina i osiguravanje mesta u parlamentu hrvatskoj manjini. Nije poznato ni to hoće li Komitet za proširenje Saveta EU sutra raspravljati o poglavlju 23. To zavisi od toga hoće li Hrvatska imati stav ili ne i kako će situaciju proceniti predsedavajuća Holandija.

(Fonet/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja