NELA KUBUROVIĆ:Sutra dopuna zahteva za izručenje Haradinaja
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Proširenje istrage

NELA KUBUROVIĆ:Sutra dopuna zahteva za izručenje Haradinaja

Politika -

BEOGRAD - Dopuna zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja Francuskoj će biti poslata u toku sutrašnjeg dana, rekla je ministarka pravde Nela Kuburović ističući da Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, precizirala je Kuburovih govoreći za RTV.

Naredbu o proširenju istrage protiv Haradinaja, Tužilaštvo za ratne zločine danas je dostavilo Ministarstvu pravde i u toku je prevod dokumentacije, napomenula je Kuburović.Upitana zašto istraga koja je protiv Haradinaja pokrenuta 2004. godine još nije završena, Kuburović je rekla da istraga nije mogla da se okonča, jer Haradinaj kao ni drugi okrivljeni u tom predmetu nisu bili dostupni srpskim prosudnim organima i nisu mogli da budu saslušani.

Foto: AP
Foto: AP

"To je razlog zašto postupak tako dugo traje i zašto je na snazi poternica za njim od 2005. godine", rekla je ministarka pravde.Komentarišući oslobađajuće presude Haškog tribunala prema Haradinaju, Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

"Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni", rekla je Kuburović.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Upitana da li veruje da će Francuska izručiti Haradinaja i da će se on naći u sudnici u Beogradu, ministarka pravde je rekla da ne treba da govori o tome da li veruje ili ne.

"Francuka treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU.Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen", navela je Kuburović.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Sada je na neki način drugačija procedura, mi smo već uputili jedan deo dokumentacije sa dokazima. Tokom sutrašnjeg dana ići će i dopuna molbe za izručenje i smatram da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen", rekla je Kuburović.

Govoreći o proceduri pred francuskim sudom, Kuburović je navela da on mora da održi ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj, nakon čega će dati svoju procenu i mišljenje koje će biti dostavljeno Ministarstvu pravde Francuske koje će proceniti da li su ispunjeni uslovi za izručenje Haradianja Srbiji ili ne.Kada bi Haradinaj bio izručen on bi bio smešten u pritvor kao i sva lica koja čekaju suđenje.

Foto: AP
Foto: AP

Poternice za kosovskim zvaničnicima ne bi trebalo da ugrozi briselski dijalog

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da poternice za kosovskim zvaničnicima ne bi trebalo da ugroze dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer su te poternice bile na snazi i kada je potpisivan Briselski sporazum."Smatram da ovako nešto ne može da dovede dijalog u pitanje. Poternice su postojale i u vreme pregovaranja i sačinjavanje Briselskog sporazuma. Srbija nije bila uslovljavana da se poternice povuku", rekla je Kuburovićeva za Radio-televiziju Vojvodine.

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je ranije ocenio da ponašanje Srbije dovodi u pitanje dijalog o normalizaciji odnosa.Evropska unija je zvanično reagovala na hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj ocenom zvaničnice zadužene za Balkan Angeline Ajnhorst u Evropskom parlamentu da "takve situacije nisu od koristi" i da to još više dokazuje nužnost sredjivanje odnosa Beograda i Prištine, uključujući primenu dogovora o pravosudju. Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu su agenciji Beta nezvanično preneli da u Evropskoj službi za spoljne poslove postoji bojazan da bi "slučaj Haradinaj" mogle da iskoriste snage koje su protiv dijaloga.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ona je rekla da je poternica za aktuelnim predsednikom Kosova i nekadašnjim liderom Oslobodilačke vojske Kosova Hašimom Tačijem i dalje na snazi u Srbiji."Za Hašima Tačija postoji i pravosudna odluka za krivično delo terorizma, sada i proširenja optužnice za krivično delo genocida. U Srbiji je i dalje na snazi postoji ta poternica, za razliku od drugih zemalja gde je Interpol stopirao tu poternicu, koja se trenutno ne vidi u sistemu", rekla je Kuburovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track