NEMA PROMENA, SVE IDE PO PLANU: U Briselu sve spremno za otvaranje poglavlja sa Srbijom
Foto: Zorana Jevtić

Međuvladina konferecija u ponedeljak

NEMA PROMENA, SVE IDE PO PLANU: U Briselu sve spremno za otvaranje poglavlja sa Srbijom

Politika -

BRISEL - Slovačka, koja trenutno predsedava Evropskim savetom, poručuje da nema promena u planu da se u ponedeljak, 18. jula, u Briselu održi Međuvladina konferecija, na kojoj bi Srbija trebalo da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Portparolka slovačkog predsedavanja EU, Renata Goldirova, potvrdila je da je u Briselu sve spremno za Međuvladinu konferenciju sa Srbijom.”Međuvladina konferencija će se održati kako je i planirano.

Unapred se radujemo otvaranju dva nova poglavlja sa Srbijom”, izjavila je Goldirova. Povodom informacija iz Beograda da bi Hrvatska, u ponedeljak, mogla da povuče saglasnost na otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, kako je to rekao šef hrvatske diplomatije Miro Kovač svom srpskom kolegi Ivici Dačiću, diplomatski izvori u Briselu kažu da nemaju informaciju o promeni stava Hrvatske.

Zvanični Zagreb je posle više od tri meseca prigovora, 5. jula na sastanku Radne grupe za proširenje, i zvanično dao saglasnost za otvarnje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom.Konačnom pristanku Hrvatske u velikoj meri doprineli su razgovori i kompromis postignut na sastanku EU-Zapadni Balkan održanom 4. jula u Parizu.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač tada je poručio da su svi zahtevi Hrvatske ugrađeni u pregovaračku poziciju EU u pregovorima sa Srbijom u oblasti pravosuđa i osnovih prava.Srbija sve vreme svoje pozicije u poglavlju 23 nije menjala.

Diplomatski izvori iz drugih zemalja članica EU danas su za Tanjug takođe potvrdili da očekuju da se u ponedeljak, kao što je dogovoreno konsenzusom svih 28 država članica, otvore nova poglavlja sa Srbijom.Predstavnici zemalja članica EU u Briselu kažu da nemaju informacije da je Hrvatska povukla svoju saglasanost na nacrt zajedičke pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 u pregovorima sa Srbijom, ali nemaju informacije ni da bi to mogla da učini u ponedeljak.Kada su tehničke procedure u pitanju, u Briselu se objašanjava da je ”moguće, ali vrlo neverovatno” da bi hrvatski ministar na samoj Međuvladinoj konferenciji mogao da uloži prigovor na postojeći konsenzus i zaustavi otvaranje poglavlja sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track