NENADIĆ: Bila bi ironija sudbine da sada smene Gašića
Foto: Fonet Nenad Đorđevic

Nije smenjen kada je kršio zakon

NENADIĆ: Bila bi ironija sudbine da sada smene Gašića

Politika -
Bila bi ironija sudbine kada bi ministar odbrane Bratislav Gašić sada bio smenjen zbog neumesnog i seksitičkog komentara na račun novinarki a ne zbog nekih ranijih slučajeva direktnih kršenja zakona, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Povodom komentara koji je Gašić juče uputio novinarkama “Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu", Nenadić je gostujući u Novom danu N1 televizije istakao da je potpuno jasno da takva izjava ne priliči nikome a kamoli nekome na javnoj funkciji.

Kaže da ga je začudilo odsustvo reakcije na licu mesta a povodom reakcije premijera Vučića koji je naveo da je šokiran Gašićevom izjavu, Nenadić kaže da ta reakcija nije bila određena i da samo može da se nagađa šta će biti posledice.

“Setimo se kada je ombudsman tražio dokumenta od Ministarstva odbrane i VBA a Gašić je tada otvoreno rekao da ne da dokumenta iako mu zakon nalaže da ih da. Sama činjenica nedavanja dokumenata trebalo bi da bude dovoljna da skupštinski Odbor pokrene postupak za razrešenje ali se to nije desilo”, kaže on.

Bratislav Gašić, Foto Zorana Jevtić
Bratislav Gašić, Foto Zorana Jevtić

Kako ističe, bila bi ironija sudbina da bude smenjen sada nakon nečega što nije uređeno nijednim zakonom a nije bio tada kada je direktno prekršio moralne i imperativne zakonske norme.

Govoreći o izveštaju o napretku EU i borbi protiv korupcije, Nenadić je rekao da se godinama unazad ukazuje na iste probleme i traže rezultati u borbi protiv korupcije. Ipak kako navodi, korupcija je bitna na evropskoj agendi.

“Mi to treba da rešimo zbog nas a EU nam je tu saveznik ali nije dovoljno saveznik koliko bi mogla”, ističe izvršni direktor Transparentnosti i pojašnjava da kada EU oštro insistira da se nešto reše onda vlade reaguju ali ako samo kritikuju, Vlada se opusti.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track