NIKOLIĆ U PEKINGU: Sa Đinpingom sam pevao Bela, ćao
Foto: Prinrtskrin RTS

Predsednik na vojnoj paradi

NIKOLIĆ U PEKINGU: Sa Đinpingom sam pevao Bela, ćao

Politika -
Si Ðinping je odrastao u Kini, koja je bila spremna na prijateljstvo sa Srbijom, i to je možda bilo odlučujuće da se uspostavi ovakvo prijateljstvo

PEKING - Srbija može da bude glavni oslonac Kine u Evropi, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i naveo da je izuzetno zadovoljan bilateralnim odnosima dve države i da, uz mali napor Kine, Srbija, koj sad ima sedam i po miliona stanovnika, može da postane zemlja u kojoj neće biti nezaposlenih!

Svečano... Si Đinping
Svečano... Si Đinping

- Srbija ima otvoreno bescarinsko tržište skoro u celom svetu. Ona može uz velike infrastrukturne projekte u kojima učestvuju kineske korporacije uskoro da postane i veliko gradilište na kojem ćemo izgraditi fabrike za proizvodnju, tako da roba iz Kine ne mora da putuje toliko hiljada kilometara u Evropu - rekao je Nikolić, koji je u poseti Kini povodom vojne parade.

Nikolić se osvrnuo i na popularnost jugoslovenskih filmova u Kini, pa je tako rekao da su na prvom zvaničnom susretu posle izbora Sija Ðinpinga za predsednika Kine razgovor završili tako što su pevali pesmu „Bela, ćao“ iz partizanskog filma:- Si Ðinping je odrastao u Kini, koja je bila spremna na prijateljstvo sa Srbijom, i to je možda bilo odlučujuće da se uspostavi ovakvo prijateljstvo.(K. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja