VUČIĆ: Neću biti ničiji potrčko, moj posao je da čuvam interese Srbije
Foto: Printscreen

Konferencija za novinare

VUČIĆ: Neću biti ničiji potrčko, moj posao je da čuvam interese Srbije

Politika -

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić sazvao je za danas u 13 časova konferenciju za novinare.

Vučić se na samom početku konferencije u Pres sali Vlade Srbije osvrnuo na sastanak sa predstavnicima delegacije MMF.

"Rezultati tih sastanaka definišu našu budućnost. Ponosan sam na činjenicu što će 21. juna zvanično povećati procenu rasta Srbije na 2,5 odsto, uprkos merama fiskalne konsolidacije. Zato sam danas svečano i stavio crvenu kravatu. Ovaj rast će osetiti i obični građani i ja sam im zahvalan na strpljenju i hrabrosti. Danas smo jedna od perspektivnijih evropskih zemalja. Mala su nam primanja, ali su prvi put prešla 400 evra i verujem da ćemo tokom mandata sledeće Vlade doći i do 500 evra", rekao je Vučić i izrazio nadu da ćemo uskoro "svi moći da osetimo dublji džep".

On je naveo i da je očuvana puna stabilnost zemalja i na nivou republike, i na nivou pokrajine.

"Predložiću Igora Mirovića za predsednika Vlade Vojvodine", rekao je Vučić.

Mandatar za sastav nove Vlade naveo je i da Srbija svoju politiku neće menjati.

"Nastavljamo evropski put, ali smo posvećeni i dobrim odnosima sa Rusijom, Kinom i drugima. Naša politika je strateški dobro postavljena i ne menja se u skladu sa dnevno-političkim zbivanjima niti bilo čijim interesima. Pred nama je sastavljanje nove Vlade i ozbiljni, teški i odgovorni zadaci, a uveren sam i da će svaki građanin duboko u sebi biti zadovoljan životom u našoj zemlji", objasnio je Vučić.

Na pitanje o razlozima otkazivanja puta u Brisel i SAD, ali i rušenju Savamale, Vučić je rekao da je ljudima lakše da pričaju o svemu drugom nego o uspesima i napretku Srbije.

"Mi ćemo dokazati istinu, za razliku od onih koji su svojevremeno rušili i o tome ćutali godinama, jer je ovo danas pravna država. Što se sastanka sa Devenportom i Skatom tiče, časni ljudi nikada ne prepričavaju razgovore oči u oči. Moj kabinet je izdao saopštenje, sa kojim smo se sva trojica saglasili. Ne vidimo svaku stvar i pojavu na isti način, ali o tome treba otvoreno razgovarati. Njihov posao je da štite interese EU i SAD, a moj da štitim interese Srbije. Ti interesi se često podudaraju, ali ja neću biti bilo čiji potrčko", izričito je rekao Vučić i dodao da će Brisel posetiti nakon formiranja nove Vlade.

"Put u SAD sam otkazao, ali nikada ne bih ugrozio interese Srbije. Ne brinite o Srbiji, Srbija je na dobrom putu i poštovana je svuda u svetu. Krpe i otirače niko ne poštuje. Biću sat vremena u avionu Er Srbije, koliko traje vreme pred poletanje, iako ne idem u SAD, pozdraviću se sa tim ljudima, 23. jun je za mene veliki dan, ispratiću taj avion", istakao je on.

Na pitanje o potencijalnim smenama direktora javnih preduzeća, Vučić je istakao da niko ne može da mu govori koga će na te pozicije postavljati.

"Vodićemo računa o rezultatima i u skladu sa njima sam uveren i da će biti promena. A raspisujem konkurs za tog ko sme da dođe i da mi imenuje bilo koga za direktora nekog javnog preduzeća. Takav ne postoji na kugli zemaljskoj", rekao je on.

Vučić je prokomentarisao i proteste zbog rušenja Savamale, predvođene aktivistima Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

"Ja mislim da su protesti bili super. To su demokratski procesi, a ja sam ponosan što sam predsednik Vlade jedne države u kojima su oni prošli bez ijednog incidenta. Neka slobodno uvećavaju broj prisutnih, ja se nigde nisam protiv toga pobunio. Sve što je demokratski, to podržavam. A nadležni organi će uraditi svoj posao. Prvo ćemo da sačekamo krivičnu i prekršajnu odgovornost, a posle da se bavimo političkom odgovornošću", naveo je mandatar.

Vučić je prokomentarisao i istragu ubistva pevačice Jelene Marjanović.

"Bavimo se slučajem Jelene Marjanović. To je veliki slučaj. Policija nije učestvovala u izvšrenju bilo kakvog krivičnog dela. U potrazi su za dovoljnim brojem dokaza za hapšenje", kratko je rekao on.

"Ambasadori sa mnom o vladi..? Imate li još neko pitanje?"

Vučić je izjavio danas da ne sluša predloge ambasadora kad sastavlja vladu, već samo mišljenje građana i ono što je u njegovoj glavi."Ambasadori sa mnom da razgovaraju o sastavu vlade ili da mi daju sugestije o sastavu vlade...? Ima li još neko pitanje? Dovoljan je bio moj osmeh...", odgovorio je Vučić na pitanje novinara da li je ambasadora SAD Kajla Skata i šefa misije EU u Srbiji Majkla Devenporta juče zanimao sastav buduće vlade.

Vučić je rekao da taj koga bi ambasadori predložili da bude ministar nikada ne bi mogao da bude u njegovoj vladi, jer bi onda on zastupao njihove interese. "Pokažite mi tog ambasadora koji može da kaže da mi je predložio nekog ministra... Ne slušam predloge ambasadora, već naroda i građana i ono što je u mojoj glavi", rekao je Vučić.

Upitan da li će rezultati poslovanja javnih preduzeća biti merilo za odabir novih direktora ili na to može neko da utiče, mandatar je rekao da ne postoji taj na kugli zemaljskoj ko sme da predloži nekog direktora javno preduzeća, da o tome odlučujue država, vodeći računa o rezultatima."Biće više promena u različitim preduzećima, u skladu sa postignutim rezultatima", rekao je Vučić, odgovarajući između ostalog i na pitanje da li će Dušan Bajatović ostati na čelu "Srbijagasa", a Zoran Drobnjak na čelu "Puteva Srbije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja