ODALOVIĆ: Oliver Ivanović osuđen da bi Albanci progutali formiranje Specijalnog suda
Foto: Dado Đilas

Apsurdna presuda

ODALOVIĆ: Oliver Ivanović osuđen da bi Albanci progutali formiranje Specijalnog suda

Politika -
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je veoma neprijatno iznenađen presudom Oliveru Ivanoviću i dodaje da država Srbija sada može da pruži aktivniju podršku pravnom timu koji ga brani i da na svakom mestu ukaže na apsurdnost postupaka kao što je ta presuda.

Odalović je rekao da je računao da će oni koji su vodili proces, prepoznati da Ivanović ne treba da bude proglašen krivim.

Prema njegovim rečima, proces protiv Ivanovića je trajao duže od dve godine koliko je on bio u pritvoru.

“Dve godine je trajala agonija od kada je zadržan u pritvoru. Proces je trajao duže, godinu i po dana pre nego što je podignuta optužnica i Oliver uhapšen, proces je okončan. Čekao se trenutak u kojem taj predmet treba aktivirati. Trenutak je bio vreme kada je Specijalni sud za zločine OVK dobio zeleno svetlo i bio prepoznat kao institucija koja će se baviti zločinima Albanaca nad Srbima. U tom trenutku da bi se kosovska javnost umirila, tada je Oliver uhapšen”, kaže on.

Odalović za N1 naglašava i da je presuda po kojoj je Ivanović osuđen na devet godina zatvora doneta u trenutku kada, posle mnogo otpora i muka, taj sud treba da zaživi.

“Danas se donosi presuda koja donosi balans koji treba da primiri javnost da lakše proguta taj sud. To ne treba da se radi, sa ratnim zločinima se ne trguje, ratni zločini ne bi trebalo da budu predmet poilitike. Ratni zločinci, bez obzira na bilo koju različitost, treba da budu procesuirani”, zaključuje Odalović.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track