OTIMAČINA: Političari, krimosi i estrada dobijali luksuzne državne vile ispod cene!

Savet za borbu protiv korupcije raskrinkao privilegovane

OTIMAČINA: Političari, krimosi i estrada dobijali luksuzne državne vile ispod cene!

Politika -
Luksuzne nekretnine dodeljivane su, mahom po cenama nižim od tržišnih, privilegovanim ljudima i direktnom pogodbom. Zbog brojnih nepravilnosti Savet preporučuje da Dipos bude ugašen, a da njegove poslove preuzme Republička direkcija za imovinu

BEOGRAD - Advokat Nevena Veselinović, supruga medijskog tajkuna Gorana Veselinovića, Nikola Petrović, direktor JP „Elektromreže Srbije“, pevačica Merima Njegomir, kontroverzni biznismen Slobodan Tešić, koji je sumnjičen za trgovinu oružjem, samo su neki od privilegovanih građana koji su nezakonito dobili na korišćenje državne vile od Diposa, navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije!

Nikola Petrović
Nikola Petrović

Savet je, inače, zatražio da se zbog brojnih „nepravilnosti i nezakonitosti“ ukine Dipos, a državna imovina poveri Republičkoj direkciji za imovinu.U „odabranom“ društvu, kako je navedeno u izveštaju, nalazi se i Veselin Sjekloća, bivši savetnik ministra Velimira Ilića, inače poznat po tome što je dobijao sve državne poslove i zaradio silne pare zbog skela koje su visile na Skupštini nekoliko meseci. Tu su i hirurg Milan Colić, advokat Zdenko Tomanović, Goran Ðoković, stric Novaka Ðokovića, kao i porodica Karić, koja je u Diposovu vilu smestila osnovnu školu i gimnaziju „Kreativno pero“.

Merima Njegomir
Merima Njegomir

Ozbiljni propustiMeđu zakupcima su i „Bam trejd d.o.o.“ Milorada Vučelića, vlasnika nedeljnika Pečat, i Evropska ekspertska grupa, poznata po malverzacijama sa navodnim kandidovanjem projekata kod Evropske komisije, zbog čega su i pokrenuti krivični postupci.Diposu je zamereno da je napravio ozbiljne propuste - da je luksuzne vile i stanove na elitnim lokacijama izdavao mahom po cenama nižim od tržišnih, i to samo privilegovanim ljudima i neposrednim dogovorom.- Dipos nije javno oglašavao čak ni spisak nekretnina koje su slobodne za zakup, ali ipak u svim dopisima Direkciji, kao i u saglasnosti Direkcije i pojedinim ugovorima, stoji da su se zakupci obratili Diposu sa molbom da im se da u zakup određena nepokretnost. Često su u pitanju bila fizička i pravna lica koja ranije nisu zakupljivala predmetne nepokretnosti, pa se postavlja pitanje kako su oni saznali da je baš ta nepokretnost slobodna, osim ako su nepokretnosti dodeljivane privilegovanim pojedincima po prethodnom dogovoru - navedeno je u izveštaju Saveta.

Luksuz... Jedna od Diposovih vila na Dedinju
Luksuz... Jedna od Diposovih vila na Dedinju

Sve vredne nekretnine izdavane su, verovali ili ne - neposrednom pogodbom.- I pored toga što zakon jasno kaže da se stvari u javnoj svojini mogu dati u zakup polazeći od tržišne visine zakupnine, i to u postupku javnog nadmetanja, odnosno prikupljanjem pismenih ponuda, prilikom davanja u zakup državnih nepokretnosti Dipos nije poštovao zakonske odredbe jer je vršena isključivo neposredna pogodba sa klijentima - navedeno je u izveštaju Saveta.Ipak, Ðoko Krivokapić, direktor Diposa, tvrdi za Kurir da nijedna od ovih primedbi nije tačna:Vade se- Niko nije bio povlašćen. Pa ne može ni da bude kada imamo širok spektar korisnika - od novinara do sportista, advokata... Naravno da cene nisu bile ispod tržišne, već odgovarajuće. Cene su promenljiva kategorija, 2006. cena nije ista kao i ranije. Svi oni su dolazili na pisarnicu ili nam se obraćali mejlom, i onda smo im dali nekretnine na raspolaganje.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija ističe da Vlada Srbije mora da izvrši kontrolu rada Diposa i da ustanovi da li je država oštećena.- Ne mora da se zna gde ko stanuje, ali mora da se navede koliko je ko platio za nekretninu, odnosno koliko je koštao kvadrat. Kada se javna imovina daje u zakup, ona mora biti nuđena pod jednakim uslovima svima. Mora da se utvrdi da li se tako radilo, a rekao bih da nije - zaključuje Dobrašinović.Podsetimo da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u avgustu vratio Skupštini Srbije na ponovno razmatranje Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije, jer nije dozvolio da se državna imovina rasproda za budzašto.Tomanović, Goran Ðoković i Vučelić se nisu javljali na brojeve poznate redakciji.

D. L. - S. Đ. - J. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track